Utilizarea telefonului scade numarul orelor de somn in randul tinerilor
Adolescentii care vorbesc mult la telefon in timpul zilei dorm mai putin si au des stari de somnolenta pe parcursul zilei, spun cercetatorii canadieni.
Jennifer O’Loughlin, autor in revista Sleep Health si cercetator la Universitatea din Montreal declara “Adolescentii de azi dorm mult mai putin decat generatiile anterioare, iar calitatea somnului este mult mai slaba, raportand si stari de somnolenta in timpul zilei. Numarul redus al orelor de somn are consecinte asupra vietii lor sociale si asupra sanatatii”
In acelasi timp, mass media electronice ocupa o parte din ce in ce mai importanta din viata adolescentilor, fiind utilizate adesea chiar inainte de culcare, a mentionat O’Loughlin pentru Reuters.
Pentru a explora legatura dintre timpul petrecut folosind produse electronice, cum ar fi jocuri video, televizoare si telefoane, si orele de somn ale adolescentilor, echipa de studiu a analizat datele dintr-un studiu din Montreal a elevilor de liceu. Peste 1200 de elevi cu varste cuprinse intre 14 si 16 ani au completat un chestionar cu privire la cat de des utilizeaza produse electronice si cat de des au avut alte activitati, precum cititul sau rezolvarea temelor. Adolescentii au raspuns, de asemenea, la intrebari cu privire la ce ora s-au dus, de obicei, sa doarma si la ce ora s-au trezit timpul saptamanii, dar si in weekend.
Cercetatorii au descoperit ca adolescentii care au folosit computere si jocuri video pentru mai mult de doua ore pe zi, au dormit cu 17 minute mai putin decat tinerii care au folosit ecrane pentru mai putin timp. Unul din trei adolescenti a folosit calculatorul pentru mai mult de doua ore pe zi, iar grupul acestora a prezentat o probabilitate de doua ori mai mare sa doarma mai putin de 8 ore pe noapte decat cei care nu au petrecut atat de mult timp in fata calculatorului.
Adolescentii care au vorbit la telefon timp de cel putin doua ore pe zi, au fost, de asemenea, au prezentat trei ori mai multe sanse sa doarma mai putin de 8 ore pe noapte decat cei care nu au vorbit atat. Tinerii care au folosit computerul sau au vorbit la telefon pentru mai mult de doua ore pe zi au raportat, de asemenea, somnolenta in timpul zilei.
Adolescentii care s-au uitat la TV doua ore sau mai mult pe zi au fost mai susceptibili sa doarma mai putin de opt ore, in comparatie cu ceilalti.
Cercetatorii si medicii recomanda parintilor sa modeleze un comportament de somn sanatos copiilor lor si sa nu permita electronice digitale in camera in care acestia dorm. Lipsa de somn creste riscul de depresie in randul tinerilor, cresterea in greutate, dar poate cauza si probleme cu memoria si atentia.
Este important ca parintii sa discute deschis cu adolescentii lor despre pericolele la care se expun atunci cand utilizeaza electronice digitale si sa ii ajute pe acestia sa inteleaga pericolele la care se expun.
Studiul a fost efectuat in anii 2008, 2009, dar dezvoltarea tehnologica face ca pericolele sa fie din ce in ce mai iminente, deci parintii trebuie sa acorde o atentie mult mai sporita.
Sursa: Reuters