Uleiul de masline este un aliment, un medicament si un produs cosmetic. Uleiul de masline are numeroase beneficii asupra organismului si nu numai. Acesta este bogat in antioxidanti (precum Vitamina E si polifenoli) care permit prevenirea unor boli cardiovasculare, unele tipuri de cancer si imbatranirea.
In plus, uleiul de masline este bogat in acizi grasi mono-nesaturati care, spre deosebire de acizii grasi saturati (prezenti in bere, branza sau carne, de exemplu), reduc nivelul colesterolului “rau”.
Uleiul de masline contine si acizi oleici care stimuleaza productia bilei si asigura buna functionare a digestiei. Uleiul de masline contine: ~99% lipide – din care acizi grasi saturati intre 8-25%, acizi grasi mononesaturati intre 55-83%, acizi grasi polinesaturati intre 4-22%-, compozitie fenolica – 100 mg/kg, Vitamina E – 150 mg/jg, proVitamina A – 0,5-10 mg/kg.
Ca medicament, uleiul de masline este bun pentru inima si pentru artere. Mortalitatea cauzata de infarct este mai scazuta in tarile care sunt mari consumatoare de ulei de masline, precum: Grecia, Italia, iugoslavia.
De asemenea, uleiul de masline este benefic pentru sistemul nervos si pentru creier. Acesta joaca un rol capital in dezvoltarea sistemului nervos central. Un aport in acid oleic este foarte important in perioada sarcinii si pentru dezvoltarea sistemului nervos al fatului.
Un consum regulat reduce frecventa aparitiei cancerului la san la femei, mai ales in cazul femeilor la menopauza. De asemenea, uleiul de masline controleaza glicemia si amelioreaza diabetul. La diabetici consumul reduce nevoia de injectare a insulinei.
Uleiul de masline favorizeaza mineralizarea si dezvoltarea oaselor. In plus, acesta creste densitatea osoasa si joaca un rol important in prevenirea osteoporozei. Efectele benefice ale uleiului de masline se datoreaza bogatiei sale in polifenoli, compusi numiti antioxidanti, care, intr-o anumita masura, detoxifica organismul si protejeaza inima.
Uleiul de masline reduce tensiunea arteriala, intareste sistemul imunitar, mentine sistemul nervos si muscular, este foarte bun pentru piele, par, unghii si gingii, are o actiune antiinflamatoare, permite eliminarea mai rapida a parazitilor din organism, faciliteaza digestia, evita constipatia, calmeaza arsurile la stomac si gastritele, curata ficatul si vezica biliara, facilitand evacuarea secretiilor.
Uleiul de masline si frumusetea
Din punct de vedere cosmetic, uleiul de masline intarzie procesul de imbatranire, iar acest fapt se datoreaza nivelului ridicat de antioxidanti pe care ii contine. Acesta regenereaza, catifeleaza, hidrateaza pielea si o ajuta sa-si recapete elasticitatea. In prezent, uleiul de masline nu este considerat doar un bun remediu pentru problemele pielii, ci si o crema hidratanta eficienta.
In ceea ce priveste sanatatea parului, poti aplica peste noapte ulei de masline pe parul tau si inveleste-l intr-un prosop. A doua zi spala parul cu sampon natural. Daca vei folosi aceasta metoda, parul tau va fi moale si matasos. De asemenea, uleiul de masline ajuta la prevenirea caderii parului, impiedica aparitia matretei si vindeca varfurile despicate.
Pentru unghii puternice foloseste uleiul de masline extravirgin. El inmoaie cuticulele si le face mai putin fragile. Aplica o lingurita de ulei de masline pe maini si unghii, imbraca mainile cu o pereche de manusi si lasa-le asa peste noapte. Treptat vei observa ca unghiile tale sunt mai rezistente la rupere, tocare sau exfoliere.