Levantica este apreciata pentru calitatile sale aromatice si de purificare inca de pe vremea Greciei Antice. Levantica are o aroma proaspata, dulce, florala, erbacee, o aroma relaxanta si revigoranta in acelasi timp. Levantica este o planta adaptogena, astfel ca poate ajuta organismul sa se adapteze la diferite surse de stres sau dezechilibre.
Medicii recomanda uleiul de levantica in numeroase afectiuni psiho-emotionale, depresie, nervozitate sau stres. De asemenea, acesta favorizeaza starea de meditatie, asigurand relaxare energetica totala. Omul de stiinta francez, René Gattefosse, a fost printre primii care a descoperit proprietatile de calmare a iritatiilor pielii, taieturilor si vanatailor, in urma unei explozii de laborator ce i-a produs arsuri la nivelul pielii.
Levantica este un calmant natural, antidepresiv, antiinflamator, antiseptic si bactericid, imunomodulator si antitoxic. Toate aceste proprietati fac miracole in caz de psoriazis, eczeme, dermatite, seboree, acnee, infectii respiratorii, migrene, perturbari hormonale, alinarea durerii si cicatrizarea arsurilor si plagilor, aritmie, tahicardie, ameliorarea functiilor hepatica si biliara.
Continutul chimic al uleiului de levantica
Principalele substante chimice din uleiul de levantica sunt acetatul de linalil si linalol-ul. Prima dintre ele este un ester acetic cu o aroma fructata si proprietati antibacteriene, iar linalol-ul este un puternic antimicrobian. Pentru efectele acestei substante, levanda este preferata pentru parfumarea lenjeriilor si inlaturarea bacteriilor si a moliilor.
Alte substante din compozitia uleiului esential de levantica sunt: acetat de lavandulil, terpineol, limonen, acetat de geranil, etc.
5 utilizari ale uleiului esential de levantica
Baie aromatica– Cinci picaturi de ulei esential de levantica in apa calda relaxeaza, elimina nelinistea si normalizeaza functia hormonala la femei; pentru picioare, 3 picaturi intr-un lighean cu apa calduta previn aparitia mirosului neplacut si transpiratia.
Ingrijire dentara – 1 picatura de ulei esential de levantica intr-un pahar cu apa este benefic pentru stomatita, parodontoza, dureri de dinti, profilaxia cariilor.
Masaj – 5-7 picaturi de ulei esential cu 10 ml ulei pentru masaj sunt benefice pentru mialgii, ostecondroza, nevralgii, reumatism sau radiculita.
Imbogatirea sampoanelor – 3-5 picaturi de ulei eteric de levantica cu 10 grame de ulei de baza previne matreata si caderea parului.
Aromoterapie – 3-5 picaturi de ulei de levantica puse intr-un suport candela sunt benefice pentru afectiuni respiratorii, inlaturarea fumului de tigara, dar si eliminarea insomniilor.
Sursa foto: Dreamstime