Home Interviuri ‘’Totul a pornit de la o decepţie în dragoste’’. Despre fitness și...

‘’Totul a pornit de la o decepţie în dragoste’’. Despre fitness și modeling, cu Dan Iancu.

SHARE

O parte dintre voi îl cunoașteți de la primul sezon al show-ului SuperModels by Cătălin Botezatu, de pe Kanal D. Dan Iancu cochetează cu modeling-ul, iar una dintre marile sale pasiuni este fitness-ul. Și pentru că nu doar ambalajul contează, Dan este antreprenor în industria jocurilor de noroc. Așadar, norocul sau determinarea să fie cheia?

După ce a trecut de preselecțiile show-ului, pe Dan l-au așteptat tot felul de provocări, de probe care mai de care mai spectaculoase în concurs. De la shooting nud la malul mării, până la shooting classy la groapa de gunoi.

Am discutat cu Dan Iancu despre modeling și experiența sa de la Supermodels, despre fitness și nu în ultimul rând, despre femei.

Povestea reușitei lui Dan dovedește faptul că până și eșecurile în viață deschid calea oportunităților.

 

A.M: Cum ți-a venit ideea de a participa la SuperModels? Era genul de concurs pe care îl așteptai de mult timp sau a fost o decizie spontană?

D.I: Ideea să fac modeling mi-a venit în urmă cu mai mulţi ani, dar nu am făcut niciun demers în acest sens. Aveam deja un job stabil, într-o companie multinaţională din domeniul asigurărilor, de 7 ani. Într-o zi, îmi scrie un prieten vechi ce lucra la Kanal D, că pregătesc o emisiune nouă, urmează preselecţiile, şi el îmi recomandă să mă duc să îmi încerc şansa. Şi asta a fost, după o lună şi ceva şi vreo trei-patru etape ale preselecţiilor, eram în show 🙂

A.M: Ce schimbări în stilul tău de viață a determinat participarea ta la SuperModels?

D.I: În primul rând am înţeles ce înseamnă modeling. Cum este stilul de viaţă al unui model, care sunt provocările prin care poţi trece ca şi model şi nu în ultimul rând, că nu este aşa uşor precum pare. Schimbări prea mari în stilul meu de viaţă nu au avut loc, cu excepţia momentelor plăcute când mai sunt recunoscut de persoane în locuri publice, şi mi se cere câte un „autograf modern”, adică să fac un selfie cu persoană respectivă 🙂

A.M: Care a fost cea mai mare provocare pe care ai întâmpinat-o la SuperModels?

D.I: Categoric cea mai mare provocare a fost să pozez nud. Cu toate că am destulă încredere în mine şi nu îmi este ruşine cu corpul meu, am avut un mic şoc când am realizat câte persoane vor fi prezente la această şedinţa foto. Iniţial credeam că vor fi 3-4 persoane prezente maxim (fotograful – Marius Bărăgan, Cătălin Botezatu, un asistent al fotografului), dar când am ajuns pe plajă, unde trebuia să pozez, şi am văzut 30-40 de persoane, mi-a fost mai greu să mă dezbrac 🙂

Orice show de televiziune implică mult staff, cameramani, sunetişti, make-up, hairstyle, persoane din producţie, asistenţi, etc, ei fiind toţi prezenţi acolo 🙂

A.M: În România, un model masculin poate trăi doar din modeling? Ce oportunități au bărbații în această industrie, în care femeile se află în avantaj din punct de vedere numeric?

D.I: Categoric nu. Un model masculin nu poate trăi din modeling în România. Aproape toţi colegii mei modele masculine, au un job paralel, un business, care le asigură venitul de bază, iar modelingul este ca o activitate suplimentară, ce aduce un venit suplimentar. Ca model feminin, se poate trăi din asta la noi, dar cu multă muncă ce se plăteşte mult prea puţin în comparaţie cu remuneraţia din alte ţări pentru aceleaşi joburi. În concluzie, ca model, fie feminin fie masculin, dacă vrei să trăieşti exclusiv din asta, trebuie să găseşti o modalitate să pleci din ţară, să prinzi un contract în altă ţară.

A.M: Ești model și mai mereu înconjurat de manechine. Cum arată femeia perfectă din punct de vedere fizic pentru tine? Înaltă și slabă, cu forme?

D.I: Frumuseţea stă în ochii privitorului! 🙂 Femeia perfectă pentru mine trebuie să fie în primul rând FIT (să aibă aceeaşi pasiune ca şi mine, fitnessul). În trecut, în diferitele relaţii pe care le-am avut, mai devreme sau mai târziu se ajungea la reproşul că îmi petrec prea mult timp la sală, când aş putea să îl petrec cu ea. Aşa mi-am dat seama că trebuie să îmi găsesc pe cineva cu care să împărtăşesc această pasiune.

În al doilea rând, din punct de vedere fizic trebuie să aibă forme, trebuie să recunosc că nu mă dau în vânt după fizicul de „model clasic”, adică slăbuţe, fără fund şi fără sâni. Ca model de catwalk, da aşa trebuie să fie, dar ca femeie o prefer cu forme. 🙂

A.M: Câte kg ai slăbit după experiența de la SuperModels și cât de rapid ți-ai reintrat în formă?

D.I: Pe perioada filmărilor (aproximativ două luni), nu am slăbit, mi-am menţinut greutatea, în schimb mi-am pierdut din tonus.

Ca urmare a programului „nebun”, nopţi pierdute, filmări până târziu, alimentaţie neregulată şi de proastă calitate (cu preponderenţă carbohidraţi), muşchiul s-a transformat într-o mică măsură în grăsime, nu mai eram atât de bine definit ca şi atunci când am intrat în show. Totodată, pierderea din tonus a fost cauzată şi de faptul că nu am acces la o sală la care să ne antrenăm.

Singurul mod în care am mai putut să mă antrenez a fost în casă, efectuând exerciţii cu greutatea proprie, care nu sunt suficiente pentru menţinerea masei musculare create în sală.

A.M: Când și ce anume te-a determinat să te apuci de fitness, un stil de viață ce presupune totuși multă muncă și un regim alimentar cât mai ordonat?

D.I: Sincer, aşa cum am spus şi în emisiune, totul a pornit de la o decepţie în dragoste, pe care am avut-o la vârstă de 20-21 de ani, în urmă căreia am realizat că trebuie să mă schimb fizic radical. Atunci am realizat că şi încrederea în sine, comportamentul unui om în societate este dictat şi de cum se simte în corpul lui. Îndată ce am început să mă schimb fizic în bine, am început să fiu şi mai sociabil, mai prietenos, mai glumeţ şi de aici au urmat multe alte beneficii.

A.M: Se spune că mușchii cresc în bucătărie și nu în sală. Ce program alimentar urmezi? Ai o singură zi în care mănânci absolut orice îți dorește inima, sau mai multe, bazându-te pe faptul că ești ectomorf și că oricum nu vei face colăcei de pe o zi pe alta?

D.I: Este parţial adevărat, muşchii cresc şi în bucătărie. Dar trebuie să înţelegem cu toţii că o schimbare fizică radicală, sau chiar menţinerea unui corp atletic, frumos dezvoltat nu se face doar în sală, doar din alimentaţie sau doar din odihnă.

Menţinerea sau dezvoltarea unui corp sănătos şi armonios dezvoltat presupune o sinergie a celor trei elemente – odihnă, antrenamentul şi nutriţia. Am testat-o pe pielea mea!

Am avut perioade în care mă antrenăm foarte eficient, dar pierdeam nopţi prin cluburi şi mâncam haotic. Evident, în acele perioade nu am avut progresul scontat. În schimb, îndată ce am început să minimizez ieşirile în club, mesele cu multe dulciuri, grăsimi şi carbohidraţi în exces, menţinând acelaşi stil de antrenament am observat un progres incredibil.

Ca să îţi răspund la ultima întrebare, da, recunosc, nu am grijă chiar tot timpul să mănânc numai proteină şi fără grăsimi, mai scap şi la o prăjitură sau o porţie de cartofi prăjiţi, dar foarte rar (cam odată pe săptămâna). Oricum, aici într-adevăr metabolismul ectomorf mă ajută, „arde tot”.

A.M: Care este programul tău de antrenament si ce grupe musculare îți place cel mai mult să antrenezi?

D.I: Programul meu de antrenament de vreo 3 ani încoace presupune 5 zile de antrenament în fiecare săptămâna, fără excepţii.

Îmi structurez antrenamentul astfel : Luni : Piept + Abdomen , Marţi : Picioare , Miercuri : Spate + Abdomen, Joi : Umeri + puţin abdomen, vineri : Braţe.

Cel mai mult îmi place să lucrez, în ordinea preferinţelor : Piept, braţe, umeri, spate şi pe ultimul loc… picioare 🙂 . Şi cred că se şi vede 🙂

A.M: Spune-ne 3 lucruri importante de care fiecare începător trebuie să țină cont atunci când intră într-o sală de fitness.

D.I: 1. Nu te aştepta la rezultate foarte rapide, fii consecvent şi ele nu vor înceta să apară.

2. Ia-ţi un instructor personal sau dacă nu este posibil financiar, măcar un prieten care să te ajute şi să te sfătuiască, dar un prieten care ştie ce face (păreriști sunt foarte mulţi în acest domeniu)

3. Trebuie să înţelegi că schimbarea fizică nu presupune doar antrenament, aşa cum am spus mai sus. Că să te schimbi fizic cât mai eficient şi rapid trebuie să adopţi un stil de viaţă care să cuprindă cele trei elemente esenţiale : Antrenament, dietă, odihnă.

 

Andi Miron