Stiu ca nici nu ai citit bine titlul si ti-a lasat gura apa. Acest fruct este unul dintre cele mai iubite datorita gustului sau delicios. Si ca sa te bucuri si mai mult de ele, articolul de fata incearca sa sumarizeze beneficiile zmeurei pentru sanatate.
Ce beneficii are zmeura pentru sanatate?
- Din punct de vedere nutritional, zmeura este bogata in fibre si vitamina C. O ceasca de zmeura contine o treime din doza zilnica recomandata de fibre. Acest fapt o face extrem de buna pentru solutionarea problemelor cu costipatia, dar si a altor probleme legate de tranzitul intestinal. Vitamina C ajuta la dezvoltarea unui tesut conjunctiv puternic si un sistem imunitar capabil sa lupte impotriva atacurilor micro-organismelor.
- Zmeura are o cantitate foarte redusa de grasimi, facandu-le o buna alegere pentru cei care tin dieta. O ceasca de zmeura contine doar 64 de calorii.
- Zmeura contine niveluri ridicate de vitamine si minerale, precum magneziu, calciu si potasiu, acesta din urma favorizand o functionare sanatoasa a inimii. O ceasca de zmeura contine 186 mg de potasiu necesar pentru o buna tensiune arteriala si 31 mg Calciu necesar pentru dezvoltarea oaselor.
- Poate unul dintre cele mai importante stimulente pentru a consuma zmeura este continul sau de antioxidanti. Acestia au un impact pozitiv asupra mai multor aspecte ale corpului, de la lupta impotriva imbatranirii, pana la prevenirea cancerului. Acidul elagic este un antioxidant natural care se produce prin hidroliza taninilor, iar zmeura este unul din fructele cu cel mai mare continut de acid elagic. Acesta are capacitatea de a inhiba anumiti agenti cancerigeni, inclusiv nitrozaminele si hidrocarburile policiclice aromatice. Acidul elagic are un efect chemoprotectiv prin reducerea stresului oxidativ.
- Un alt puternic antioxidant ce se regaseste in zmeura este antocianina, aceasta avand efect protector contra cancerului, bolilor cardiovasculare si bolilor legate de imbatranire. Antocianina este si un colorant alimentar natural, ce se regaseste sub denumirea de E163.
- Culoarea zmeurei se datoreaza continutului sau de luteina si zeaxantina, doua carotenoide care, pe langa faptul ca furnizeaza culoarea, au proprietati de protectie a sanatatii ochilor. Acestea ajuta la protejarea impotriva degenerescentei maculare, o boala a ochilor care poate duce la pierderea vederii.
- O ceasca de zmeura contine ~ 1.5 grame de proteine si 14.7 grame carbohidrati.
Citeste si: Neutralizeaza radicalii liberi cu 5 alimente bogate in flavonoide!