Roinita face parte din familia mentei si este o cunoscuta pentru efectul sau calmant. Aceasta este folosita inca din Evul Mediu si pentru a reduce stresul si anxietatea, disconfortul creat de indigestie si pentru tratarea leziunilor herpetice.
In compozitia acestei plante au fost identificate peste 100 de substante chimice, intre principalele componente regasindu-se: citral (neral si geranial), citronelal, linalool si geraniol. Gustul si aroma sa de lamaie se datoreaza in principal citralului si citronelalului, care contribuie si la mirosul sau specific. Roinita contine flavonoizi si acizi folici (acidul rozmarinic si acidul cafeic) care au un efect antioxidant, ceea ce fac din aceasta planta o alegere ideala in dietele detoxifiante si pentru slabit.
Roinita contine, de asemenea, taninuri care sunt substante astringente si contribuie la efectele sale anti-virale, dar si acetat de eugenol, considerat unul din fitochimicalele cu efect antispastic.
Melissa Officinalis contine atat Vitamina C, dar si tiamina – Vitamina B1. Studiile arata ca 100 ml ulei esential de roinita contine 254 mg de Vitamina C. Desi este considerata o planta non-toxica, trebuie sa fiti constienti ca aceasta poate cauza dermatita de contact la persoanele sensibile.
In bucatarie, roinita este o planta extrem de versatila, putand fi utilizata in multe tipuri de mancaruri, bauturi, aperitive, dar si la deserturi. Roinita, in combinatie cu salvia, fac un decor perfect pentru o salata de fructe, iar alaturi de patrunjel sau busuioc dau aroma perfecta pentru o salata cu legume proaspete. Aceasta poate fi adaugata in amestecuri aromatice cu tarhon, patrunjel, asmatui si arpagic. Daca va plac biscuitii aromati, adaugati in reteta roinita si ghimbir, iar combinata cu sirop de artar poate fi un toping delicios pentru prajituri si torturi.
5 intrebuintari ale roinitei
1. Studiile au demonstrat ca roinita, in combinatie cu alte plante calmante – valeriana, musetel, elimina insomniile. Pentru a beneficia de acest benefic efect al roinitei, plaseaza intr-o cana din metal frunze de roinita cat sa acopere 3/4 din cana, adauga apa pana acoperi frunzele, acopera cana si pune-o la fiert pana cand lichidul se reduce la jumatate. Strecoara ceaiul, adauga o lingura de miere si pastreaza siropul la frigider. O lingurita din acest sirop, luat seara, va imbunatati somnul intregii familii.
2. Toaca frunze de roinita si presara-le pe o salata de fructe. Adauga miere sau un sos din iaurt si miere si bucura-te de efectele antioxidante ale acesteia.
3. Umple un borcan cu frunze de roinita. Adauga 3 parti de glicerina vegetala si o parte de apa. Pune capacul si depoziteaza borcanul la loc umbros si uscat pentru 3- 4 saptamani. Dupa aceasta perioada strecoara compozitia si foloseste-o pentru hidratarea pielii si relaxare. Poti pastra crema la frigider timp de cateva luni.
4. Prepara un ceai relaxant! Pune intr-o cana cateva frunze de roinita, adauga apa la 95 grade Celsius si acopera vasul pentru a pastra aburii in interior. Poti indulci ceaiul cu miere.
5. Intr-un sac de aromoterapie pune frunze de roinita si petale de trandafir. Pastreaza-le intr-un loc uscat, in camera de zi, pentru a-ti da o stare de relaxare si liniste.
Foto: Dreamstime