Sala de fitness este locul în care se perindă fel de fel de oameni pe care natura îi aseamănă, dar educația îi deosebește. Am întocmit o listă cu patru reguli pe care oamenii educați le respectă în sălile de fitness, reguli asupra cărora am insistat la fiecare în parte. A respecta regulile de bun simț pe care le-am scris în acest articol înseamnă să dovedești în societate (în cazul de față într cadrul unui club sportiv) că ai cei șapte ani de acasă.
Acest articol putea fi redactat sub forma “tipologiile de oameni din sălile de fitness’’, însă am preferat să-l redactez sub forma actuală pentru că mi se pare mai puțin ironică și mai practică. Oricum, în timp ce am scris acest articol mi-am adus aminte de câteva exemple de ‘’așa nu’’ pe care le-am întâlnit în sălile de fitness. La fel vă veți aduce și voi aminte de anumite specimene pe care le-ați întâlnit, pe măsură ce veți citi următoarele rânduri.
De asemenea, consider că articolul e un scurt ghid util începătorilor, tocmai pentru că vor ști la ce să se aștepte și cum să se comporte de la bun început atunci când pășesc într-un club de fitness.
Ia-ți echipament adecvat, prosop și apă
Adoptă o ținută sport, lejeră. Nu este politicos și nici igienic să intri într-o sală cu jeansi și bocanci plini de noroi, să aduci mizerie de afară cu încălțămintea cu care ieși în oraș sau mergi la serviciu. Schimbându-ți încălțămintea și hainele înseamnă că te respecți pe tine și pe cei din jur.
Vino la sală cu echipamentul de schimb curat. E o chestie de igienă până la urmă și nimeni nu e obligat să-ți inhaleze mirosurile neplăcute. Cu toții transpirăm în sală, însă nu există scuze atunci când vine vorba de igiena personală.
Ia-ți obligatoriu un prosop în sală. Pentru că în sală se transpiră, ai neapărat nevoie de el. De asemenea, îl poți folosi atunci când lucrezi la un aparat pentru a proteja pielea, căci boli se pot lua cu ușurință din săli. Spun asta pentru că unii mai needucați folosesc aparatele și le lasă pline de transpirație. Șterge aparatul după ce-l folosești dacă este cazul, căci nimănui nu-i place să se atingă de transpirația altuia.
Nu încerca să epatezi
Nu folosi greutăți pe care știi că nu le poți controla și nu țipa ca și cum ți-ar vârâ cineva o bară Z în anus.
Nu defila la bustul gol pentru că vei reuși să-ți creezi un statut de gherțoi. În plus, nu e igienic să faci așa ceva și e foarte neplăcut pentru ceilalți din sală.
Nu intra în sală cu gândul de a agăța și nici nu te holba insistent la femei, căci s-ar putea să fii etichetat drept un obsedat.
Nu te admira prea mult în oglindă (mai ales dacă fizicul nu te recomandă) dacă nu cumva vrei să te dai de gol că ești narcisist. Păstrează-te pentru oglinzile de acasă!
Fii sociabil și receptiv
Nu te izola, nu fii arogant cu cei din jur, căci vei avea nevoie de ei uneori. Nu fii ignorant, ia în seamă sfaturile celor mai experimentați decât tine, s-ar putea să te ajute.
Nu căuta conversație cu toată lumea. Cei care vin la sală în primul rând pentru a munci și nu pentru a socializa, sunt sătui de săliști logoreici.
Repectă-i pe cei din jurul tău și oferă-le ajutor dacă au nevoie
Nu arunca cu discurile prin sală și nici nu le fura de la alții. Atunci când vrei să lucrezi cu niște discuri sau la un anumit aparat și nu ești sigur dacă cineva deja lucrează cu ele, întreabă!
Dacă ți se solicită ajutorul la unele exerciții, oferă-l. Ajută-i pe începători și-ți vor fi recunoscători o parte din ei. Cei ignoranți o vor ține pe a lor.
Nu ține ocupate aparatele în timp ce joci Farmville pe telefon sau te scobești în nas.
Nu te plimba de colo-colo cu telefonul prin sală zbierând. Nimeni nu e interesat că iarăși te-a scos Steaua de pe bilet.
Fii ordonat în sală și în vestiar. Pune echipamentul la loc după ce l-ai folosit, nu-ți lăsa prosopul aruncat pe aparatele din sală, iar în vestiar nu-ți întinde peste tot lucrurile.
Fii punctual dacă ai antrenor personal!