Pudra maca provine din radacina de maca, originara din regiunea Anzilor Centrali din Peru, o zona de mare altitudine. Planta maca face parte din categoria legumelor crucifere, asadar aceeasi familie cu broccoli, kale, napi si varza. Ea este disponibila sub forma de pudra, tablete sau sub forma lichida.
Ca multe legume radacinoase, maca poate avea mai multe culori, dar cel mai des intalnita este maca de culoare galben. Numita si „ginsengul peruan„, pulberea din radacina de maca are o serie de beneficii nutritionale, de aceea auzim tot mai des de ea. In mod traditional, este cunoscuta pentru stimularea energiei, imbunatatirea functiilor creierului, dar si pentru cele reproductive.
Beneficiile pudrei de maca
Maca este o sursa buna de carbohidrati, dar si de grasimi si proteine. Include mai bine de 20 de aminoacizi, pe care corpul ii foloseste pentru crestere si refacere musculara. Astfel, este recomandata persoanelor pasionate de sport.
Maca are in compozitie si Vitaminele C, B6, dar si cupru, fier, potasiu si mangan. Aceasta gama de vitamine si minerale ajuta imunitatea si bunastarea generala.
Citeste si: 6 lucruri pe care trebuie sa le cunosti despre spirulina
Daca te bazai pe cafeaua de dimineata pentru a-ti creste energia, acum o poti inlocui cu un smoothie in care pui si o lingurita de pudra de maca. Gratie continutului de carbohidrati, aceasta este ideala pentru a-ti reda energia.
Pe langa profilul nutritiv al acestei plante, ea contine si antioxidanti, care lucreaza pentru a combate afectarea celulelor, protejand functiile creierului pe masura ce inaintezi in varsta.
Pudra maca este un adaptogen, asta inseamna ca poate ajuta organismul sa faca fata stresului, sprijinind sistemele endocrin, nervos si imun. De asemenea, unele studii arata ca maca ajuta la cresterea dopaminei si noradrenalinei, neurotransmitatori chimici legati de partea de recompensa a creierului.
Cum sa utilizezi pudra maca?
Specialistii spun ca este sigur sa consumi 20 gr de maca in fiecare zi. Insa, daca nu ai folosit niciodata, este de preferat sa incepi cu o cantitate mai mica. O lingurita de 5 grame este suficient pentru inceput. Astfel te poti familiariza si cu aroma sa, asemenatoare cu nuca.
Pudra de maca poate fi adaugata la o serie de retete, precum: smoothie-uri, porridge de ovaz, piureuri, dar si in reteta de lapte cu turmeric (aici reteta: https://buticdesanatate.ro/2020/04/03/reteta-lapte-cu-turmeric-bautura-energizanta/)
Poti adauga pudra si la retete de deserturi care nu necesita coacere, la clatite sau granola.
Efecte secundare ale pudrei maca
Maca este fara indoiala un super aliment, dar daca nu l-ai incercat pana acum este bine sa incepi cu o cantitate mica. Unele persoane pot avea reactii adverse, precum balonare sau disconfort abdominal. Aceste simptome apar si in cazul altor legume crucifere, precum varza.
Femeile insarcinate, cele care alapteaza ori persoanele cu probleme ale tiroidei ar trebui sa evite consumul acestei pudre. Desi nu exista cercetari care sa arate ca nu este recomandata includerea pudrei in dieta persoanelor mentionate, este mai bine sa consulti medicul daca faci parte din aceste categorii.
Pudra maca poate fi o sursa buna de a asigura o serie de nutrienti organismului, mai ales daca obisnuiesti sa te antrenezi intens. O dieta hranitoare, echilibrata, este esentiala pentru sanatatea generala, dar pulberea maca poate fi un supliment excelent, daca nu ai in dieta alte surse pentru a-ti asigura nutrientii.