Ficatul este un adevarat filtru al organismului uman, avand ca principala sarcina evitarea patrunderii substantelor toxice in fluxul sanguin. In fiecare zi, in ficat se da o lupta disperata pentru domolirea efectelor substantelor toxice pe care, cu buna stiinta, le introducem in organism.
De buna functionare a ficatului depinde intreg sistemul imunitar, prin urmare si rezistenta la boli si la infectii. Daca nu ne ingrijim de sanatatea ficatului, vom raci mai des, vom contacta mai multe infectii, chiar si frumusetea naturala va avea de suferit. Tot de ficat depinde si activitatea sistemului endocrin, nervos, a vaselor de sange si chiar a inimii.
De mai bine de 2000 de ani, oamenii si-au vindecat bolile ficatului cu plante tamaduitoare.
In acest articol am facut o selectie de 5 plante pentru sanatatea ficatului:
1. Laptele de ciulin – Carduus nutans – este “medicul” de baza in bolile ficatului. El ajuta la protejarea celulelor hepatice prin blocarea absorbtiei de toxine si eliminarea acestora din organism. Laptele de ciulin este un antioxidant puternic, imbunatatind functia ficatului si crescand rata de supravietuire a pacientilor cu ciroza sau hepatita cronica. Ciulinul contine aminoacizi, flavoinoide si glucide.
Citeste si: Alimente bune pentru ficat
2. Armurariu – Silybum marianum – este utilizat inca de acum 2000 de ani ca remediu pentru o varietate de boli, in special ale ficatului, rinichilor si cele ale vezicii biliare. Cercetarile au demonstrat ca substantele din armurariu, in special silimarina, protejeaza ficatul de efectele nocive ale toxinelor si medicamentelor ingerate. Armurariul are proprietati antioxidante si antiinflamatorii, care stimuleaza aparitia de noi celule in zonele afectate ale ficatului.
3. Radacina de papadie – este utila atat pentru “repararea”ficatului, cat si pentru unele tratamente digestive, caci stimuleaza fluxul bilei si accelereaza eliminarea toxinelor. Aceasta contine taraxacina, o substanta amara deosebit de valoroasa in tratarea bolilor digestive.
4. Frunzele de anghinare – are efecte exceptionale de regenerare a ficatului si stimuleaza eliminarea toxinelor din organism. Substantele active importante care se regasesc in anghinare sunt: cinarina, oxidaze, polifenoli, flavone, vitaminele A, B, C, mangan, fosfor, fier, lipide, zaharuri.
Citeste si: Ce este silimarina si care sunt beneficiile ei?
5. Astragalus – are atat proprietati anti-virale, cat si de intarire a sistemului imunitar. El contine un element cheie, saponina, despre care expertii in dimeniu afirma ca protejeaza organismul de aparitia leziunilor hepatice induse chimic.