Home Alimentatie Pericolul din farfurie! Ce alimente te pot imbolnavi vara?

Pericolul din farfurie! Ce alimente te pot imbolnavi vara?

SHARE
Salata de legume

Cine nu iubeste picnicurile si gratarele din sezonul cald? Micii cu mustar in curtea casei, sprotul prajit ce impanzeste cu mirosul lui plajele litoralului, porumbul fiert sunt doar cateva din preparatele preferate ale romanilor in sezonul estival. Adeseori, insa, vremea calduroasa, depozitarea incorecta a alimentelor si pregatirea lor in conditii nepotrivite ne pot cauza neplaceri.

In fiecare an, un numar insemnat de romani se imbolnavesc din cauza agentilor patogeni precum salmonella, toxoplasma, listeria sau norovirus. Autoritatile cresc numarul controalelor in aceasta perioada calduroasa, dar si noi trebuie sa stim sa ne ferim de acele alimente care ne-ar putea ruina vacanta sau timpul petrecut in familie.

Pentru aceasta din urma, am realizat o lista cu cele mai susceptibile alimente/preparate care iti pot cauza neplaceri in sezonul estival:

Burgerii – un preparat recent intrat in preferintele romanilor, burgerul iti poate pune viata in pericol mai ales daca nu stii cum a fost depozitata si preparata. Nutritionistii spun ca niciun aliment sau preparat nu trebuie lasat afara din frigider sau congelator mai mult de 4 ore cumulat. Insa, chiar si atunci cand pregatesti burgerii acasa poti contacta virusuri. Carnea insuficient gatita, de exemplu, poate contine bacteria E.coli, aceasta putand fi distrusa prin gatire la o temperatuta interna minima de 70 grade Celsius.

Dressingul Caesar – Caesar este unul dintre cele mai populare dressing-uri pentru salata, iar daca acesta este facut cu ou crud, te poti imbolnavi mai repede decat crezi. Acorda atentie la toate preparatele care sunt gatite cu oua crude, dar si la tot ce intra in contact cu acestea inainte de a fi mancate.

Salatele cu frunze verzi – salata verde, andivele, spanacul, varza, rucola pot provoca imbolnavire prin spalare cu ape contaminate, maini murdare, utilizarea aceluiasi tocator atat pentru carne, cat si pentru legume. Asigura-te ca salata este spalata intr-un spinner special sau o strecuratoare.

Stridiile sau scoicile – daca orice vara inseamna pentru tine si o oprire la un restaurant cu fructe de mare, trebuie sa stii ca acestea trebuie consumate cu prudenta. Prin consumul de scoici, in special stridii, poti contacta bacteria Vibrio, care cauzeaza diaree, varsaturi, dureri ambdominale. Pentru persoanele cu boli de ficat, diabet, cancer sau orice alta boala care afecteaza sistemul imunitar, aceasta bacterie poate infecta sangele, devenind fatala.

Inghetata de casa – te-ai gandit vreodata ca deliciul culinar al verii te poate imbolnavi? Fiind pregatita cu oua crude, aceasta ar putea contine salmonella. De aceea, medicii recomanda sa pregatiti inghetata cu o baza crema sau oua pasteurizate. Si inghetata cumparata din magazin poate contine bacterii, dar cazurile sunt mai rare.

Pepenele – acest fruct poate contine bacteria Listeria si, pentru ca traieste pe coaja fructului, taierea poate raspandi bacteriile din exterior spre interior, afectand miezul pepenelui. Inainte de a manca orice tip de pepene spalati bine coaja si abia apoi taiati felii.

Puiul – acesta este, de obicei, contaminat cu salmonella si trebuie gatit corespunzator inainte de a-l manca. Puiul trebuie fiert la o temperatura interna minima de 74 grade Celsius si nu trebuie depozitat niciodata, chiar daca este invelit in folie, deasupra altor alimente atunci cand il transporti la o petrecere, de exemplu.

Resturile de mancare – ai luat masa si ti-au ramas preparate pe care vrei sa le mananci mai tarziu? Depoziteaza-le corespunzator la frigider si te poti bucura si mai tarziu de ele. In cazul in care, insa, acestea au ramas pe masa mai mult de 4 ore, trebuie sa le arunci, deoarece pot contine bacterii care iti pun sanatatea in pericol.

Alte reguli de gatit impotriva salmonellei:

Friptura, gratarul si coastele de vita, miel sau vitel la 62 °C.
Orice fel de carne de porc la 71 °C.
Felurile de mâncare ce contin oua, la 71 °C.
Pestele ar trebui pregatit la 63 °C, temperatura masurata cu un termometru pentru alimente.
Sosurile si supele trebuie aduse la temperatura de fierbere atunci când sunt reincalzite.
Nu aglomerati frigiderul. Aerul rece trebuie sa circule pentru a pastra alimentele in siguranta.