Home Sanatate Pericolul Bisphenol A (BPA) – intre mit si realitate

Pericolul Bisphenol A (BPA) – intre mit si realitate

SHARE
bisphenol

Bisphenol A (BPA) este una dintre cele mai comune substante chimice la care suntem expusi in fiecare zi. De mai bine de 40 de ani, Bisphenol A este utilizat pentru realizarea sticlelor de plastic, dar se regaseste in multe alte lucruri cu care suntem obisnuiti, precum dispozitive medicale, CD-uri, conserve, caserole de plastic pentru depozitarea alimentelor.

Bisphenol A a fost studiata si testata pe parcursul a numerosi ani, iar in Uniunea Europeana aceasta substanta este acceptata in productie, fapt aplicat si in restul regiunilor de pe glob. Incepand cu anul 2006, Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor a efectuat mai multe evaluari stiintice prin care a reafirmat ca Bisphenol A nu reprezinta un pericol pentru sanatatea umana. Din ultimele studii, date publicitatii in ianuarie 2015, reiese faptul ca expunerea consumatorilor la Bisphenol A nu prezinta niciun risc pentru sanatatea acestora.

European Chemicals Regulation REACH„ si „The European Commission´s Risk Assessment„ au declarat, de asemenea, ca aceasta substanta nu reprezinta un pericol, iar produsele care o contin pot fi utilizate in deplina siguranta. Cu toate acestea, Comisia Europeana a limitat incepand cu 2011, ca si abordare precauta, productia si vanzarea produselor din policarbonat pe baza de BPA destinate uzului copiilor. Unele tari europene au stabilit restrictii suplimentare privind utilizarea materialelor pe baza de BPA pentru produsele care intra in contact cu alimentele, chiar daca acestea intra in conflict cu legea europeana.

Deoarece Bisphenol A este un compus instabil si lipofil, acesta se poate infiltra in alimente, in special atunci cand acestea sunt incalzite. O data ajunsa in alimente, substanta poate trece rapid la oameni, fiind o preocupare pentru femeile fertile si copii. S-au efectuat studii asupra persoanelor care au consumat alimente si bauturi ambalate in materiale care pot afecta sistemul endocrin. In cateva zile s-au constatat cresteri in ce priveste nivelul de BPA din urina sau sange (Studii: Carwile, 2009; Smith, 2009). Un alt studiu a abordat in mod opus situatia si a demonstrat ca, dupa renuntarea la alimente ambalate in recipiente cu BPA, subiectii au avut cu 65% mai puna concentratie de BPA.

Care este, asadar, pericolul BPA pentru oameni? Inca nu se stie exact, nici macar U.S. Food and Drug Administration nu are o pozitie ferma in acest sens sustinand ca unele studii confirma siguranta acestui produs, pe cand din altele rezulta o oarecare ingrijorare cu privire la efectele potentiale ale BPA asupra creierului, glandelor, asupra comportamentului sugarilor si copiilor mici. Unii experti sustin ca BPA ar actiona precum un hormon, schimband activitatea normala a hormonilor. Dupa revizuirea probelor, reprezentantii Programului National de Toxicologie al FDA si-au exprimat ingrijorarea cu privire la efectele expunerii la BPA asupra creierului copiilor.

Cateva studii au gasit corelatii intre BPA si alte cateva probleme de sanatate, dar nu au nicio dovada directa ca BPA a cauzat problema.

Tot mai multe companii, insa, incep sa renunte la metodele clasice de productie ale recipientelor din plastic, iar EQUA este una dintre ele. Sticlele EQUA sunt lipsite de aceasta substanta chimica, despre care parerile sunt impartite, si au un design extrem de atragator. Certificatul oficial indica faptul ca lichidele nu sunt contaminate atunci cand intra in contact cu materialul din care sunt realizate sticlele Equa. Acestea sunt potrivite pentru mai multe utilizari, pot fi reciclate si sunt destinate inclusiv bauturilor calde datorita materialului rezistent la temperaturi de pana la 100 grade Celsius.

Sticlele Equa pot fi achizitionate de pe www.myequa.com.

Intra in comunitatea Equa pe Facebook si fii la curent cu noile colectii de sticle si promotii!

sticla equa

sticla equa