Cand vorbim despre multivitamine ne referim la o serie de suplimente care integreaza diferite tipuri de nutrienti intr-o singura capsula. Acestea sunt potrivite pentru acoperirea deficientelor alimentare cu diferite cauze sau pentru a depasi o perioada de stres fizic sau intelectual ridicat.
In multe tari este obisnuit sa se recurga la acest gen de produse, dar cea mai buna optiune este sa consulti intotdeauna un profesionist inainte de a incepe utilizarea multivitaminelor, deoarece acestea nu sunt recomandate in toate situatiile.
Ce sunt multivitaminele?
Dupa cum sugereaza si numele, multivitaminele sunt o serie de suplimente care contin in interior diverse vitamine de diferite tipuri, atat solubile in apa, cat si solubile in grasimi. Sunt utilizate in mod obisnuit de sportivi, care au cerinte mai mari datorita activitatii fizice. De asemenea, persoanele sedentare care sufera de o patologie sau cele care trec printr-o perioada de stres sau dificultati alimentare pot lua astfel de multivitamine.
Trebuie mentionat faptul ca, de obicei, utilizarea continua a multivitaminelor nu este recomandata. Chiar daca supradozele acestor nutrienti nu au ridicat probleme semnificative pana acum, cercetorii iau in considerare aparitia acestora cand sunt ingerate doze foarte mari. Unii experti subliniaza ca ar putea fi contraproductive atunci cand persoana sufera de o afectiune cronica.
Citeste si: Zer din lapte: beneficii pentru sanatate
Multivitamine pentru acoperirea deficientelor liposolubile
Daca exista un nutrient care prezinta riscul de a nu fi gasit la niveluri adecvate in organism, acesta este vitamina D. Aceasta are o natura liposolubila si poate fi sintetizata endogen in organism din razele solare. Multivitaminele contin de obicei si Vitamina D in compozitia lor, astfel incat aportul lor poate fi recomandat pentru a creste nivelurile acestui element in organism.
Mentinerea unei deficiente sustinute de vitamina D in organism poate fi asociata cu diverse probleme cronice de sanatate. Potrivit cercetarilor publicate in revista Advances in Experimental Medicine and Biology, acest element este strans legat de buna functionare a sistemului cardiovascular. Printre functiile sale se remarca controlul inflamatiei.
Urmareste-ti dieta pentru a evita consumul de suplimente!
Exista persoane care se declara impotriva consumului de suplimente, inclusiv a multivitaminelor. In acest caz, cea mai eficienta solutie este garantarea prezentei corecte a acestor nutrienti in alimentatie, pentru a evita deficitul. Printr-o dieta variata este putin probabil sa te confrunti cu deficitul unora dintre acesti nutrienti.
Doar vitamina D ar putea fi susceptibila de concentratii suboptime, deoarece prezenta sa in produsele comestibile este limitata. Dar exista si o solutie. Expunerea regulata si constanta la lumina soarelui este suficienta pentru a obtine o sinteza endogena suficienta. De altfel, se estimeaza ca 15 sau 20 de minute de expunere pe zi ar fi suficiente, iar practicarea sporturilor in aer liber poate ajuta foarte mult in acest sens.
Multivitamine, un supliment comun
Printre persoanele care sunt obisnuite sa ia suplimente, multivitaminele nu ceva nou. Acestea fac parte dintr-un regim standard de suplimentare. Desi nu sunt consumate pe tot parcursul anului, aportul lor este accentuat in perioadele de cea mai mare incarcare fizica sau intelectuala ori in situatii de oboseala sau stres.
Multivitaminele pot genera beneficii pentru sanatate, dar in niciun caz nu trebuie sa inlocuiasca o alimentatie variata si echilibrata. Alimentatia este cea mai potrivita modalitate de a satisface cerintele nutritionale ale corpului tau.
Inainte de a incepe sa consumati un produs de acest tip, consulta un specialist. Exista mai multe tipuri de multivitamine pe piata si nu toata lumea trebuie sa-si administreze doze excesiv de mari de vitamine liposolubile. Un medic te va putea sfatui ce tip de multivitamine iti sunt optime in functie de starea ta de sanatate, maximizand astfel beneficiile pe termen mediu si lung.