Menstruatie si sport? Fiecare femeie reprezinta un univers, suntem cu totul diferite una de alta. Cu siguranta ai prietene care pot alerga si un maraton in timpul menstruatiei, iar altele care se refugiaza in confortul casei din cauza simptomelor dureroase. Desi atat de diferite, cert este ca sportul nu ne este interzis in timpul menstruatiei. Daca organismul tau are putere, mergi inainte cu activitatea fizica!
Diferitele faze prin care trecem de-a lungul ciclului menstrual au un impact nu numai asupra activitatii noastre fizice, ci si asupra corpului nostru in general. Cu toate acestea, nu toate femeile observa aceste modificari sau nu cu aceeasi intensitate. Unii hormoni, spre exemplu, sunt mai mult sau mai putin prezenti in anumite momente, iar acest lucru poate influenta practicarea activitatii fizice sau a sportului. Desi fiecare caz este special, exista cateva aspecte generale de luat in considerare in anumite faze ale ciclului menstrual.
- Faza foliculara incepe in prima zi de sangerare si dureaza pana la ovulatie. In aceasta etapa, corpul elimina ovulul nefecundat si se pregateste pentru o noua posibila sarcina. Din acest moment, cantitatea de estrogeni creste, iar corpul poate rezista mai bine la un antrenament. Finalul acestei faze este potrivit pentru a incepe activitatea fizica de intensitate mai mare. Sunt recomandate inclusiv exercitiile de forta si schimbarile de ritm. In aceasta faza, organismul are o sensibilitate mai mare la insulina si un consum mai mare de glicogen, astfel ca poti tolera mai bine alimentele bogate in carbohidrati, precum cereale si tuberculi.
In zilele menstruatiei, nu este nicio contraindicatie care sa impiedice practicarea sportului. Cu toate acestea, este foarte posibil sa te simti obosita din cauza pierderii de hemoglobina, proteina responsabila de trimiterea oxigenului catre muschi. Astfel, daca treci printr-un moment in care iti este greu sa te antrenezi, adapteaza-ti exercitiile si opteaza pentru sesiuni mai scurte si mai reduse in intensitate.
- Faza de ovulatie este cea care urmeaza fazei foliculare. Este cunoscuta si ca faza centrala a ciclului menstrual. Are cea mai scurta durata, de aproximativ 1-2- zile. In aceasta faza, ovulul se indreapta catre uter, unde asteapta sa fie fertilizat. Este cel mai bun moment pentru a ramane insarcinata. La nivel hormonal, nivelul de estrogen continua sa creasca si atinge punctul sau cel mai inalt. Este, de asemenea, momentul cel mai prielnic pentru a creste intensitatea exercitiilor de forta, inainte ca nivelul estrogenului sa scada din nou.
In aceasta faza te poti antrena intens, avand grija sa te incalzesti bine inainte. In ce priveste alimentatia, vei observa ca odata ce nivelul estrogenilor scade, apetitul se reduce si el, iar carbohidratii sunt mai putin tolerati de organism.
- Faza luteala este ultima faza a ciclului menstrual. In aceasta perioada, endometrul se ingroasa, organismul creste metabolismul, iar asta se poate reflecta intr-un apetit mai ridicat. In aceasta faza poti simti o scadere a dorintei de a te antrena. Poti opta pentru exercitii reduse ca intensitate, dar pe care le poti face pe o perioada mai lunga de timp: ciclism, alergare, bicicleta eliptica, etc. In ce priveste dieta, exista o sensibilitate mai mica la insulina, deci carbohidratii sunt mult mai putin tolerati. Pentru a-ti satisface apetitul, alege gustari sanatoase: fructe, nuci sau chiar putina ciocolata neagra.
Menstruatia este un indicator de sanatate. Daca aceasta lipseste sau intarzie mai mult de o saptamana, este semnul unei tulburari. Iti poti regla ciclul menstrual adoptand cateva metode naturale. Asta inseamna o alimentatie potrivita nevoilor tale, bogata in nutrienti, eliminarea stresului si un program echilibrat de activitati fizice si de relaxare.
O metoda naturala pentru reglarea ciclului menstrual este si NorMens, un supliment alimentar care contine extracte de Vitex agnus castus si Maca lepidium.
Aceste doua plante actioneaza asupra cauzelor dezechilibrelor hormonale ale femeilor, fara a avea efecte secundare. Vitex agnus castus sprijina productia de progesteron in acord cu nivelul de estrogen si poate fi recomandat ca tratament pentru dezechilibrul ciclului menstrual, in sindromul ovarelor polichistice sau in defectul de faza luteala. In aceasta ultima situatie, te poti confrunta cu cicluri mai frecvente decat ar fi normal, avorturi spontane, sangerari intre menstruatii sau dificultati in a ramane insarcinata. Vitex actioneaza pentru reglarea lor. In ce priveste Maca, aceasta actioneaza prin controlul nivelului de estrogen din organism, hormon care favorizeaza procesul de maturizare a ovulului, cresterea mucoasei uterine si deschiderea cervixului. Asadar, actiunea acestor doua plante conduce la reglarea ciclului menstrual, eliminand astfel grijile legate de posibile tulburari menstruale.
NorMens este un produs natural, bland cu organismul si care rezolva cu adevarat cauza problemelor hormonale, astfel incat sa nu mai apara din nou. Gratie efectelor sale benefice, poti urmari cu usurinta fazele ciclului tau menstrual si iti poti organiza activitatea fizica in functie de acestea si de semnele pe care organismul tau ti le ofera. Efectele benefice ale NorMens se instaleaza dupa cure ce dureaza intre minim 3 si 6 luni, cu administrare zilnica continua. Afla mai multe despre acest supliment alimentar de pe https://www.normens.ro/normens.php!
In concluzie, sportul si menstruatia nu sunt in contradictie, trebuie pur si simplu sa-ti adaptezi antrenamentul la nevoile corpului, pentru a obtine cele mai bune performante.
Citeste si: Cele mai bune remedii sa scapi de stres