Cercetatorii de la “Centrul de investigatii medicale in nutritie si obezitate” demonstreaza ca o dieta bogata in consum de ulei de masline extravirgin poate scadea riscul de boli arteriale periferice cu pana la 66%.
Cercetarea a fost supervizata de Dr. Miguel Ruiz si s-a facut pe un esantion de 7500 persoane cu varste intre 55 si 80 de ani. 2500 dintre acestia au avut inclus in alimentatie mai mult ulei de masline decat de obicei, o alta parte au fost instruiti sa urmeze o dieta saraca in grasimi, iar restul nu au consumat deloc ulei de masline.
Rezultatale confirma ca dieta mediteraneeana, bazata pe un consum mai mare de ulei de masline este benefica pentru prevenirea afectiunilor arteriale, care blocheaza arterele membrelor superioare si inferioare. Aproximativ 5% din populatia peste 50% sufera de astfel de afectiuni, mai ales fumatorii, diabeticii, persoanele cu hipertensiune arteriala sau colesterol.
Cercetarea a fost inclusa si in Jurnalul Asociatiei Medicale Americane si are rolul de a promova dieta mediteraneeana bogata in ulei de masline, fructe de mare, legume si vin rosu. Adoptarea unei diete mediteraneene poate scadea cu 30% riscul de boli cardiovasculare majore, cum ar fi atacul de cord sau accidentul vascular cerebral.
Conform studiului dieta mediteraneeana bogata in ulei de masline ofera un suport solid impotriva aterosclerozei.