Sa stii cum sa tratezi o contractura musculara este una dintre cunostintele cheie pentru fiecare om, avand in vedere frecventa cu care apar aceste tipuri de leziuni. Contracturile sunt una dintre cele mai frecvente leziuni musculare existente. De acestea pot suferi atat persoanele care fac mai multe antrenamente pe saptamana si solicita musculatura, dar si cele care petrec mult timp stand in fata calculatorului.
Astfel, ca sa fii cat mai informat/a, citeste articolul nostru si afla cum poti trata cu usurinta o contractura musculara.
Ce sunt contracturile musculare?
Contracturile musculare apar atunci cand un muschi este contractat constant si patologic. Aceasta contractie permanenta are doua consecinte principale. Pe de o parte, durerea. Pentru a se contracta, muschii folosesc un ciclu contractie – relaxare mediat de diverse substante. Deoarece nu exista relaxare, muschiul nu are timp sa „respire”, sa se refaca si sa se oxigeneze, asa ca va provoca disconfort.
In al doilea rand, va provoca, de asemenea, o scadere vizibila a amplitudinii miscarii si a fortei pe care o poti exercita. Pentru a misca corpul, muschii trec voluntar de la relaxat la contractat. Cu toate acestea, atunci cand un muschi este deja contractat, nu nu numai ca nu ne putem deplasa cu aceeasi amplitudine, dar nici nu putem exercita aceeasi forta.
In plus, contractura va reduce si mobilitatea din cauza faptului ca muschiul nu se relaxeaza. Ori de cate ori ne miscam, exista muschi care se contracta si altii care sunt intinsi. Daca un muschi este contractat si nu este lasat sa se intinda, va incetini si acea miscare, chiar daca nu este implicat direct.
Metode de tratare a unei contracturi musculare
Dupa cum am mentionat anterior, contractura musculara este o patologie frecventa care provoaca durere si limiteaza miscarea. Ei bine, ce poti face pentru a trata o contractura musculara atunci cand te confrunti cu ea?
Pe langa faptul ca sunt atat de frecvente, contracturile sunt, de obicei, vindecate complet in marea majoritate a cazurilor, iar acesta este un lucru foarte bun. Este foarte rar ca o contractura sa lase sechele sau sa persiste, daca este tratata corespunzator.
Citeste si: Supraantrenament – cinci semne de luat in seama
Principalele metode pentru a trata o contractura musculara
Rece sau fierbinte
Metodele ce implica temperatura sunt punctul de plecare pentru tratarea contracturii musculare. Daca este o accidentare recenta (aparuta in ultimele 24-48 de ore), trebuie sa aplici comprese reci in zona afectata. In cazul in care este o accidentare pe termen lung, trebuie sa aplici comprese cu caldura. Asta pentru ca frigul din primele zile ajuta la limitarea daunelor care se produc, ulterior caldura ajuta la circulatia sangelui si la refacerea muschilor.
Acupunctura
Aceasta este o tehnica care a castigat popularitate si in Romania datorita eficacitatii sale clinice. Consta in folosirea acelor de acupunctura, care sunt introduse in anumite puncte de pe corp.
Evident, acupunctura este o tehnica care trebuie efectuata de un specialist si pe care sub nicio forma nu o poti face acasa.
Terapeutul va cauta sa atinga „punctele declansatoare” sau punctele dureroase ale muschiului pentru a determina diferite raspunsuri musculare. Aceste raspunsuri – spasme – fac muschiul sa „reactioneze” si sa iasa dintr-o stare de contractie constanta.
Chiar daca poate prezenta un usor disconfort pe moment si in primele ore dupa sedinta, a doua zi contractura va prezenta o mare imbunatatire. Efectele pozitive ale terapiei cu ace sunt confirmate de numeroase studii.
Intinderi si exercitii usoare
Daca vrem sa relaxam un muschi ori sa il intindem, o modalitate excelenta este stretching-ul. Intinderile trebuie sa fie specifice muschiului vizat si sa fie executate lent si controlat. Asadar, vei intinde incet muschiul, observand rezistenta pe care o pune si dandu-i timp sa se obisnuiasca.
Pe de alta parte, este, de asemenea, un aspect pozitiv sa efectuezi exercitii blande la care sa participe si muschiul ranit. Mersul pe jos, de exemplu, este o metoda care face sa se miste grupuri mari de muschi si este un exercitiu bland.
Citeste si: Posturi yoga ideale pentru zona lombara
Masaje
O alta tehnica care va ameliora contractura musculara este masajul. Pe langa relaxarea muschiului in intregime, terapeutul poate cauta si trata in mod specific punctele declansatoare ale contracturii.
In varietate sta succesul tratarii contracturii
Ca in cazul multor alte patologii, cea mai buna modalitate de a trata contractura musculara este o abordare diversificata. Daca aplici caldura si, de asemenea, faci intinderi usoare, rezultatele apar mai rapid. Ori, daca merci la terapeut pentru cateva sedinte de acupunctura si cateva de masaj, rezultate apar de asemenea mai devreme.
Dupa cum am spus, recuperarea unei contracturi trebuie sa fie totala. Daca utilizezi una sau doua tehnici, dar disconfortul persista, mergi la un specialist! Poate fi o contractura mai puternica si folosirea unei comprese de incalzire seara nu este suficienta. Important este sa o tratezi si sa previi sa se cronicizeze, intrucat te va deranja din ce in ce mai mult si te va limita intr-o mai mare masura in viata de zi cu zi.