Home Alimentatie Cum sa te mentii in forma in anotimpul rece?

Cum sa te mentii in forma in anotimpul rece?

SHARE

Iarna este perioada in care corpul nostru nu mai primeste foarte multa hrana proaspata, iar acest lucru se resimte la nivel energetic. Aceasta este si cauza pentru care, desi mancam pana apare senzatia de satietate, organismul ramane sleit de energie. Cu un regim alimentar dezechilibrat riscam sa luam foarte repede in greutate.

O data cu venirea anotimpului rece, o alimentatie sanatoasa este obligatorie, deoarece radul de activitate fizica este mai scazut, iar corpul uman are nevoie de cat mai multe substante nutritive. Iarna se recomanda ca hrana sa fie pregatita prin fierbere sau coacere si sa foloseasca cat mai multe condimente si mirodenii cu proprietati curative.

Alegeti alimentele care contin proteine, carbohidrati si fibre, cu un continut scazut de grasimi, dar in acelasi timo bogate in vitamine si minerale. Pentru a-ti mentine in forma organismul tineti cont de cateva sfaturi:

– Consumati cat mai multe fructe oleaginoase (nuci, alune, fistic) care va dau energie;

– Incercati sa mentineti procentul de 30% grasimi, 55% carbohidrati si 15% proteine – recomandat atunci cand vine vorba de alimentatia in sezonul rece;

– Beti cat mai multe bauturi calde – ceaiuri, vin rosu, care va tin departe de raceala si in acelasi timp hidrateaza. In plus, sunt si gustoase!

– Mancati cat mai multe supe si consumati multa apa – supele sunt extrem de benefice, satisfac rapid foamea si nu ingrasa;

– Folositi condimente care accelereaza metabolismul si va ajuta sa va mentineti in forma;

Alimente recomandate in sezonul rece:

  • Legumele bogate in vitamina A si vitamina C: dovleacul, dovleceii, pastarnacul, cartofii, lintea, fasolea, morcovii, spanacul, mazarea, orezul, cerealele cu orz si ovaz etc.
  • Consumati cat mai mult usturoi! Acesta intareste sistemul imunitar datorita proprietatilor sale antivirale si antifungice.
  • Alimente bogate in vitamina B12 (carnea de vita, branza, pestele)
  • In timpul zilei mancati cat mai multe fructe si legume, iar seara consumati alimente care sunt bogate in carbohidranti (stafide, portocale, struguri, curmale)

Alimente pe care trebuie sa le evitati din cauza efectului nociv asupra organismului:

  • Evitati mancarurile grele (tocanele, carnea de porc) si mergeti pe combinatiile simple de alimente.
  • Consumati cat mai putina cafea.
  • Reduceti consumul de sare.
  • Nu consumati in exces alcool.
  • Evitati complet alimentele procesate care contin foarte multe E-uri si aditivi alimentari si sunt lipsite de valori nutritive.