Gazele intestinale reprezinta o neplacere pentru fiecare, mai ales daca acestea sunt in exces. Flatulenta este deseori insotita si de o senzatie de balonare, creand un disconfort ridicat mai ales daca ne aflam intr-un spatiu public. Gastrita, sindromul de colon iritabil, ulcerul peptic sau o afectiune a vezicii biliare pot provoca flatulenta.
In acest caz, dieta poate avea un rol important. Renuntarea la alimentele care produc gaze poate ameliora aparitia gazelor intestinale. Mazarea, vara, fasolea sau ceapa sunt alimente care fermenteaza si produc gaze. Alimentele grase, bauturile carbogazoase, zaharul, bauturile care contin cofeina inrautatesc problema. Asocierea amidonului cu proteinele sau cu fructele este de asemenea o alegere gresita. De exemplu, tarta cu mere contine aluat si fructe, sanwich-ul cu sunca contine paine si carne, elemente care nu ar trebui asociate daca doriti sa evitati gazele intestinale.
Nu doar ceea ce mancam provoaca flatulenta, dar si cum mancam. O masa pe fuga si stresul pot crea disconfort la nivel abdominal. De asemenea, cantitatea mare de mancare, lichidele ingerate sau vorbitul la masa pot crea flatulenta.
Cum previi si tratezi gazele intestinale? Un masaj abdominal, cu miscari lente, circulare ajuta digestia. Pentru un efect mai rapid puteti folosi ulei de menta in timpul masajului.
Plantele medicinale precum musetelul, feniculul sau ghimbirul luate dupa masa sub forma de ceai sau tinctura pot reduce flatulenta. Binecunoscutul carbune medicinal are si el efecte benefice pentru tratarea gazelor intestinale.
Sucul de ananas sau papaia ajuta de asemenea digestia, deoarece contin bromelaina, o enzima cunoscuta pentru tratarea gazelor intestinale.
O modalitate eficienta de a evita gazele intestinale o reprezinta introducerea mirodeniilor in mancaruri. Acestea inhiba dezvoltarea bacteriilor gazogene. Dintre acestea puteti folosi: patrunjel, ghimbir, ardei iute, chimen sau cardamon. La mancarea de fasole de exemplu puteti adauga cimbru si veti reduce efectul de balonare al mancarii.