Peste 3000 de aditivi se regasesc in alimentele pe care le consumam in fiecare zi. Acesta este si motivul pentru care am decis sa ne oprim asupra acestui subiect si sa va supunem atentiei cele mai periculoase ingrediente existente in alimentele procesate. Iata care sunt acestea:
1.Indulcitorii artificiali – multe studii au confirmat faptul ca gustul dulce creste apetitul, iar consumul de indulcitori artificiali duce la cresterea in greutate mult mai rapida decat zaharul. Aspartamul – E951 are cel mai pronuntat efect dintre indulcitorii artificiali, dar efectul negativ se produce si in cazul acesulfamului de potasiu, sucralozei sau zaharinei.
Cresterea in greutate este doar primul efect negativ al indulcitorilor artificiali asupra organismului. Aspartamul – E951, de exemplu, este o neurotoxina nesaturata, procesata diferit decat aminoaacizii regasiti intr-o friptura sau o bucata de peste. Aminoacizii din aspartam ataca celulele si creeaza o hiperstimulare celulara toxica.
Sucraloza poate conduce la o boala inflamatorie intestinala prin distrugerea florei.
2. Grasimile trans sintetice – acestea se regasesc in alimentele care contin ulei vegetal hidrogenat, precum biscuiti, chips-uri sau alimente prajite. Aceste grasimi au fost asociate cu boli precum cancerul, deoarece interfereaza cu enzimele pe care corpul le foloseste pentru a lupta impotriva acestei boli, diabetul, deoarece grasimile trans sintetice interfereaza cu receptorii de insulina din membranele celulare, scaderea imunitatii, probleme de reproducese sau boli de inima.
3. Aromele artificiale – atunci cand citim pe o eticheta ca produsul contine arome artificiale nu avem nici cea mai idee despre ce inseamna acest lucru. Poate fi vorba despre un ingredient inclus in produs sau o combinatie de 50 de substante chimice. De exemplu, aromele de fructe contin zeci de ingrediente chimice.
O aroma artificiala este si diacetilul, utilizat ca aroma de unt in floricelele pe care le procuram din supermarket. Cercetarile spun ca diacetilul poate declansa boala Alzheimer.
4. Glutamatul monosodic – acesta este o excitotoxina, mai exact acesta actioneaza asupra celulelor pana la punctul de deterioare sau deces, provocand disfunctii ale creierului sau boli precum Alzheimer sau Parkinson.
5. Colorantii artificiali – sunt utilizati de aproape toti producatorii de alimente, dar acestia sunt asociati cu multr probleme de sanatate. De exemplu, colorantul alimentar Red#40 este unul dintre cei mai utilizati coloranti la scara mondiala, ceea ce inseamna ca milioane de copii pot suferi de hiperactivitate, acesta fiind doar unul dintre efectele negative ale acestui colorant artificial.
Acelasi efect il are si colorantul Albastru#2, dar poate cauza si tumori cerebrale. Acesta se regaseste in dulciuri, in bauturi si chiar mancare pentru animale de companie.
Colorantul Galben#5 este utilizat in produse de patiserie, bomboane, cereale si poate cauza cancer, hiperactivitate sau hipersensibiliate.
6. Conservantii – sunt utilizati pentru a prelungi perioada de valalbilitate a produselor alimentare, dar efectele lor asupra organismului sunt devastatoare. Butilat Hidroxianisol – E320 si Butilat Hydrozyttoluene afecteaza sistemul neurologic al creierului si pot cauza cancer.
Un conservant, pe care il vedem foarte des pe etichetele bauturilor racoritoare si provoaca hiperactivitate la copii, este benzoatul de sodiu -E211.
Tot la categoria conservanti estr inclus si azotitul de sodiu, un conservant utilizat in mod obisnuit in cremwursti, mezeluri si slsnina, Acesta a fost asociat cu aparitia cancerului pancreatic, colorectal si de stomac.
Cele mai nocive ingrediente – E-uri, utilizate in Romania:
E621 – Glutamat de sodiu
E171 – Dioxid de titan
E122 – Azorubina
E623 – Diglutamat de calciu
E132; – Indigotina
E951 – Aspartam
E200 – Acid sorbic
E127 – Eritrozina
E150 – Caramel
E210 – Acid benzoic
E102 – Tartrazina
E104 – Galben de chinolina
E211 – Benzoat de sodiu
E162 – Roşu de sfecla
E160 – Licopen
E250 – Nitrit de sodiu
E202 – Sorbat de potasiu
E300 – Acid ascorbic (Vit. C)
E251- Nitrat de sodiu
Sursa: mercola.com