Intr-un comunicat de presa Nescafe se specifica “Parte a unui stil de viață echilibrat este și consumul de cafea solubilă 100% naturală.” Comunicatul vine in urma unui eveniment Nescafe, in care nutritionista Mihaela Bilic recomanda cafea solubila 100% naturala in meniul pentru un stil de viata sanatos. Ferm convinsa ca borcanele de cafea solubila Nescafe au acelasi continut ca si pliculete de cafea instant Nescafe, am avut curiozitatea sa vad ce contine aceasta cafea solubila.
Asadar, am luat un pliculet de 15 grame de Nescafe 3in1 Strong, cu descrierea specialitate de cafea instant cu gust de lapte si zahar, si am aflat ca acesta contine:
– zahar – 56%
– sirop de tapioca – nu stim in ce cantitate – ceea ce stim este ca siropul este un bun inlocuitor pentru zahar sau miere. Nutritional, tapioca este comparabila cu cartoful, numai ca aceasta contine de doua ori mai multe fibre si are un nivel mai ridicat de potasiu.
– ulei vegetal total hidrogenat (ulei din samburi de palmier) – cel mai cunoscut produs de tipul grasimi vegetale hidrogenate (saturate) este reprezentat de margarina. Imaginati-va cum aceste grasimi saturate se depun pe vasele de sange.
– cafea instant – 15%, adica 2.25 grame- Echipa Nescafe a avut un eveniment in care a aratat cum se obtine cafeaua solubila – Link clip
– corectori de aciditate (citrati de sodiu, fosfati de potasiu, polifosfati, trifosfati) – nu stim in ce cantitati – E331 Citratul de sodiu este sarea de sodiu a acidului citric, avand rol de substanta alcalina in corpul uman; E340 – fosfatii de potasiu cresc activitatea antioxidantilor, marind perioada de valabilitate a produselor alimentare ce il contin, in alimente sunt in general substante de sinteza ce pot contine impuritati toxice;
Polifosfatii sunt saruri de sodiu, potasiu, calciu sau amoniu ale acidului fosforic.
Trifosfatii – E451 – Substante care prelungesc perioada de pastrare a alimentelor prin protejarea lor impotriva alterarii produse de microorganisme.
– proteina din lapte – 0.7% – atentie cei care au intoleranta la proteinele din lapte
– sare – nu stim in ce cantitate;
– emulgatori -(mono- si digliceridele acizilor grasi, esteri ai acizilor mono- si diacetiltartric cu mono- si digliceridele acizilor grasi) – aici vorbim de E471 (emulgatori si glazuranti, formati din amestecuri de mono, di si triesteri de glicerina ai acizilor grasi prezenti in uleiurile si grasimile alimentare) si E472e (Emulgatori pentru coacere si agenti de tratare a fainii, artificiali. Determina umflarea chiflelor sau a altor produse de panificatie. Pot fi de origine animala sau vegetala, inclusiv din soia modificata genetic. Pot cauza dureri abdominale, diaree, voma, balonare.)
– arome – nu stim ce fel de arome;
– antiaglomerant – dioxid de siliciu – mai este cunoscut si ca E551, substanta care face posibila formarea si mentinerea unui amestec omogen intre doua sau mai multe faze nemiscibile. Solutiile silice pot induce alergii cu manifestare dermatologica, iar silicea pulverulenta prezinta toxicitate respiratorie (silicoza).
Decideti voi daca o introduceti in meniul zilnic sau ba.
Sanatate!
Sursa foto: www.picpicx.com