Colecistita se refera la inflamatia vezicii biliare, o afectiune care poate fi agravata de anumite alimente consumate, in special de cele bogate in grasimi si nu numai. Colecistita poate prezenta simptome precum durerea si disconfortul dupa ce ai mancat si, mai ales, dupa consumarea alimentelor grase. Durerea este localizata in mod obisnuit in abdomen, partea din dreapta sus si poate fi insotita de greata si varsaturi. Aceasta este colecistita acuta. Colecistita cronica este o inflamatie a vezicii biliare care dureaza de mult timp. Aceasta poate fi cauzata de atacurile repetate de colecistita acuta. Pietrele care pot aparea acolo sunt depunerile de colesterol si variaza in dimensiune. Blocajele sunt cauzate de pietrele mai mari, iar atunci cand o piatra ramane blocata, inseamna o urgenta medicala care necesita indepartarea vezicii biliare…
De aceea, pentru a preveni astfel de probleme ar fi bine sa consumi urmatoarele alimente:
- ardei gras
- legume cu frunze verzi
- rosii
- sardine, peste (preparat la gratar sau aburi)
- fructe de mare (doar daca nu ai alergie la acestea)
- lactate cu continut scazut de grasimi (iaurt simplu, branza de vaci)
- fasole
- nuci
- linte
- tofu
- pui fara piele
- cereale (paine integrala de grau, ovaz, hrisca). Unele cercetari sugereaza ca hrisca poate reduce semnificativ formarea de calculi biliari.
- fructe proaspete (prune, smochine, pepene galben si rosu, fructe de padure – mure)
- grasimi bune (avocado, ulei din seminte de in si ulei de canepa, ulei de masline). Uleiul de masline este extrem de eficient in tratarea colecistitei acute.
- sucul de sfecla (acest suc te ajuta sa-ti cureti sistemul. Bea aproximativ 100 ml suc de radacina de sfecla de doua ori pe zi).
- sucul de lamaie si otetul ajuta la descompunerea acizilor grasi care sunt prezenti in bila si ajuta la digerarea alimentelor.
O alimentatie sanatoasa, echilibrata, plina de fructe si legume, este cea mai buna metoda de a imbunatati si de a proteja sanatatea vezicii biliare. Fructele si legumele sunt pline de substante nutritive si fibre esentiale pentru o vezica biliara sanatoasa. Unele dintre alimentele enumerate mai sus sunt bogate in vitamina C, calciu sau vitamina B, bune pentru vezica biliara. Fasolea, nucile, lintea si tofu (daca nu esti alergic la soia) sunt alternative excelente pentru carnea rosie.
Ce trebuie sa eviti, daca ai colectistita:
- ulei vegetal
- ulei de arahide
- alimente rafinate, alimente albe (paine, paste, zahar etc.)
- alimente bogate in grasimi (gogosi, biscuiti, prajituri, fursecuri si alte dulciuri)
- alimente procesate (sosul de rosii)
- carnea rosie (carnea de porc, rata, miel)
- oua
- ciocolata si inghetata
- bauturile carbogazoase, ceaiul negru
- cafeaua (declanseaza contractiile vezicii biliare, de aceea trebuie evitata)
- alimentele fierbinti
- alimentele picante
- alimentele care produc gaze si creeaza disconfort (varza, varza de Bruxelles, fasolea, conopida si castravetii, banane, caise, piersici si mere, branza)
Cele mai mari probleme sunt cu alimentele bogate in grasimi si cele prelucrate. Alimentele grase sau prajite in ulei se descompun mai greu si genereaza o serie de probleme vezicii biliare.