Dr. Antoaneta Cretu: Dieta bogata in fibre scade incidenta de boli cardiovasculare
Fibrele sunt glucide complexe ce nu pot fi digerate de organismul uman, dar ajuta la controlul nivelului de zahar din sange si ne ofera senzatia de satietate. Fibrele se impart in doua categorii: fibre solubile, care se dizolva in apa si ajuta la scaderea colesterolului din sange, si fibre insolubile, care nu se dizolva in apa si ajuta la transportul alimentelor prin sistemul digestiv, prevenind constipatia. Intre alimentele cu un continut ridicat de fibre solubile se numara ovazul, nucile, fasolea, merele si afinele, iar in categoria alimentelor cu un continut ridicat de fibre insolubile se numara morcovii, castravetii, rosiile, orezul brun, cuscusul.
Profesor Universitar Doctor Antoaneta Cretu, Master Trainer al cursului de nutritie organizat de Fitness Scandinavia, declara ca o dieta bogata in fibre scade incidenta de boli cardiovasculare. Afirmatia se bazeaza pe numeroasele studii efectuate la nivel mondial, dar si in Romania. Cercetatorii au descoperit ca un aport ridicat de fibre dietetice a fost legat de un risc cu 40% mai mic de boli cardiace coronariene.
„Aportul de fibre alimentare solubile are un efect de scadere a colesterolemiei, fapt care conduce la scaderea incidentei bolilor cardiovasculare, dar si la riscuri mai scazute de sindrom metabolic, reprezentat de o combinatie de factori care cresc riscul de dezvolta boli de inima si diabet” declara Profesor Universitar Doctor si Master Trainer Fitness Scandinavia Antoaneta Cretu.
Inlocuind cerealele rafinate cu cereale integrale bogate in fibre puteti reduce riscul unui accident vascular cerebral cu pana la 36% si reduce riscul de diabet zaharat de tip 2 cu pana la 30%, arata cercetarile. Ambele conditii sunt legate de un risc crescut de boli de inima. Alte studii confirma faptul ca o dieta bogata in fibre alimentare scade tensiunea arteriala si incurajeaza o greutate sanatoasa, fiind o arma buna pentru scaderea in greutate, oferind o senzatie de plenitudine.
„Aportul recomandat este de 14 grame de fibre pentru fiecare 1000 kcal ingerate, aproximativ 25-35 de grame de fibre/zi. De exemplu, fasolea uscata furnizeaza 10,5 g fibre/100 g portie, o banana medie furnizeaza 3 grame de fibre, in timp ce un mar de dimensiune medie furnizeaza 4 grame de fibre. Este important sa cunoastem ce nutrienti ne furnizeaza alimentele pe care le mancam si care este aportul optim pentru fiecare, de aceea un curs de nutritionist ne ajuta pe fiecare dintre noi sa invatam sa cream un echilibru alimentar pentru tot restul vietii si sa evitam bolile cardiovasculare. Cei care doresc sa se inscrie la un curs de nutritie autorizat pot accesa site-ul Fitness-Scandinavia.” continua Profesor Universitar Doctor si Master Trainer Fitness Scandinavia Antoaneta Cretu.
Despre Antoaneta Cretu
Dr. Antoaneta Cretu care are o experienta de peste 30 de ani in domeniul sanatatii si este una dintre cele mai iubite profesoare din cadrul UNEFS. In calitate de Profesor Universitar Doctor la Catedra Discipline Medicale – Facultatea de Kinetoterapie, Dr. Cretu este in prezent titularul de curs al disciplinelor: Nutritie si dietologie (Master, anul I Nutritie si remodelare corporala), Recuperare – reeducare in afectiuni reumatismale (Master, anul I Recuperare – reeducare motrica si somatofunctionala) si a modulului de Kinetoprofilaxie si kinetoterapie, anul II. De asemenea, Dr. Antoaneta Cretu este Master Trainer in cadrul Cursului Acreditat de Tehnician Nutritionist organizat de una dintre cele mai mari scoli de fitness din Romania, Fitness-Scandinavia.
Sursa: www.fitness-scandinavia.ro