Secretul succesului este sinceritatea – Jean Giraudoux
A fi sincer este, probabil, una dintre cele mai de pret trasaturi ale unui individ, dar a fi sincer cu tine insuti este un factor esential pentru felul in care te simti si “esti” in fiecare zi. De fapt, acesta este si secretul unui stil de viata sanatos, unde capacitatea de a te asculta pe a tine si de a actiona in cel mai benefic mod tie poate face diferenta dintre esec si succes.
In cele din urma, cat de sincer esti cu tine insuti?
Traim intr-o societate moderna, dinamica, unde informatiile circula cu o viteza uneori prea ametitoare pentru o mare parte dintre noi. In tot acest zgomot, auzim din ce in ce mai putin vocea noastra interioara, pana la punctul in care incetam a o mai percepe total. Pentru ca urmarim constant alte si alte exemple. Nu este o greseala sa privesti si la ceea ce fac ceilalti, in special cand urmaresti obiective asemanatoare, ba dimpotriva, poti acumula o multitudine de informatii utile de la cei din jurul tau. Cand spuneam ca totul in societatea de astazi curge cu o viteza sporita, ma refeream si la faptul ca trebuie constant sa te adaptezi la noi informatii, la noi standarde, trup si spirit, pentru ca, atat mintea ta cat si corpul tau absorb eforturile fizice, dar si intelectuale, dezvoltandu-se pe masura stimularii lor.
Cei care au dovedit cel mai mare succes au reusit, cumva, sa-si adapteze informatia din exterior. Au reusit sa o caute exact acolo unde trebuia, sa o adapteze stilului lor sau, in cazul in care aceasta nu exista, chiar sa o inventeze. Asadar, nu copia intact un exemplu, studiaza-l, adapteaza-te la el si reinventeaza-l pentru corpul si mintea ta.
Cand te antrenezi, serios, cat de usor iti este sa gasesti scuze? Esti sincer cu tine cand spui ca esti prea obosit? Sau esti doar comod? Poate nu asculti vocea interioara potrivita sau poate este timpul sa ii ridici putin volumul ca sa se poata ridica deasupra celorlalte. Motivatia este, poate, cel mai corect etalon al sinceritatii tale cu tine insuti. Toti muncim cel putin opt ore pe zi, toti simtim acea oboseala. Dar poti spune ca esti chiar obosit fizic? Sau poate este doar oboseala mentala care te face sa simti asta?
Ajungem sa uram mersul pe jos, ne agatam de mijloace de transport in comun si a devenit obisnuinta sa ne deplasam cu masina pana la coltul blocului. Si atunci, cum sa nu te simti instant obosit cand apare o provocare cat de mica? Creierul tau are nevoie de relaxare si odihna, asa ca invata sa apreciezi placerea unei plimbari in aer liber. De fapt, nu stiu daca exista un mijloc de a face miscare mai usor si mai accesibil decat mersul pe jos. Acorda-ti timp sa te refaci si elibereaza-ti mintea de toate gandurile grele facand macar 20 de minute plimbare, zilnic.
Cu totii cautam formula succesului. Ei bine, nu exista o cale ideala valabila pentru “toata lumea”. Stabileste-ti obiectivele legate de sport, identifica scuzele si incearca sa le elimini, macar partial. Daca iti place rutina, incorporeaza miscarea in rutina ta zilnica, iar daca preferi diversitatea, fii imprevizibil cu antrenamentele tale.
In momentul in care iti stabilesti un obiectiv trebuie sa iei cat mai multe lucruri in calcul. Trebuie sa fii realist, sincer. Poate cea mai buna metoda de a porni pe un drum este sa folosesti tehnica pasilor marunti. Obiective mici, ceva mai rare, apoi din ce in ce mai dese si mai mari. Toti vrem scurtaturi dar ghici ce, nu exista asa ceva in sala de antrenament pentru ca, mai devreme sau mai tarziu, adevarul ne va intampina si atunci fiecare dintre noi va avea de ales daca il poate privi sau nu in ochi.
Asculta-ti corpul si mintea, testeaza, vezi ce ti se potriveste cel mai bine, variaza exercitiile si tipul de miscare si, poate cel mai important, distreaza-te facand asta. Altfel, unde este placerea?