Home Antrenament Cum combinăm grupele musculare în antrenamentul  nostru

Cum combinăm grupele musculare în antrenamentul  nostru

SHARE
Athletic young man laid on back working his chest with heavy dumbbells

Persoanele care-și îndeplinesc obiectivele, își concep un plan de antrenament care să se plieze cât mai bine cu obiectivele propuse și evident, cu timpul pe care îl pot dedica antrenamentelor. Există însă și persoane care vin în sală și lucrează haotic, fără a se documenta prea mult înainte de păși într-un club sportiv. Nu de puține ori am avut ocazia de a zări începători care lucrau în cadrul aceluiași antrenament două grupe musculare mari, cum ar fi pieptul și spatele, alții care fugeau de la un aparat la altul încercând să lucreze absolut toate grupele și alții care lucrau brațe zilnic (și care probabil că se întrebau în sinea lor de ce nu le cresc).

Lipsa unui plan de antrenament (și a documentării în general), nu vor determina rezultate pozitive. Mulți oameni care nu investesc timp în a se documenta, de regulă se antrenează prost, mănâncă prost, se așteaptă să aibă rezultate miraculoase peste noapte, însă se descurajează în cele din urmă și renunță, căci rezultatele întârzie să apară.

Astăzi vom discuta despre antrenamentele care conțin două grupe musculare (program utilizat de regulă de către cei care ajung la sală de 3-4 ori pe săptămână). Mai precis, vom dezbate controversa ‘’piept cu biceps și spate cu triceps sau piept cu triceps și spate cu biceps’’? Personal, am lucrat și lucrez încă pieptul cu bicepsul. Am încercat o singură dată (prima și ultima oară) să combin pieptul cu tricepsul, prin a patra lună de sală, însă nu mi-a priit deloc. După exercițiile pentru piept, tricepsul era epuizat, numai bun de trimis la somn.

Pe două dintre cele mai populare forumuri de culturism și fitness circulă încă discuții pe această temă.

Din păcate, o mare parte dintre cei care-și dau cu părerea pe forumuri nu sunt cei mai abili oameni pentru a face acest lucru, așa că pentru a ‘’desluși’’ acest mister tipic începătorilor, am discutat pe aceast subiect cu trei oameni care au ani buni de antrenamente în spate (Alex Vitan, Dan Iancu, Alex Haidău) și care vă pot comunica mai multe și mult mai bine decât ceea ce găsiți pe forumuri sau pe alte rețele sociale, unde oricine își poate exprima punctul de vedere doar ca să nu tacă.

 

11928751_1638089063142667_4548515178627661252_n Alex Vitan (Instructor de fitness la Nick & Bobo):

‘’Eu rămân la părerea că ar trebui să lucrăm “Piept cu biceps si spate cu triceps. Sincer să îți spun,  eu lucrez “biceps si triceps “în aceeași zi pentru că așa am avut rezultate. Parerile sunt împărțite… Fiecare cu stilul lui de antrenament… Și la cursurile de instructor fitness tot așa te învață “Piept biceps si spate triceps”. Toată lumea știe că dacă antrenam pieptul ne va fi foarte greu să facem triceps pentru că tricepsul va fi epuizat. Așa si cu antrenamentul de spate, unde bicepsul va fi epuizat. Sunt niște lucruri elementare cred eu, dar mă repet:  fiecare cu stilul lui de antrenament… Eu cel puțin, la antrenamentul de spate mai lucrez “trapez și deltoid posterior.’’

 

12122926_10153390505912928_2665933919167839589_n (1) Dan Iancu (model, concurent Supermodels – s1):

‘’Personal, recomand varianta piept cu biceps și peste doua zile, antrenamentul spate + triceps.  Așa am lucrat în primii mei ani de sală, când nu ajungeam la sală decât trei zile pe săptămână.

Ideea este că atunci când lucrăm pieptul, inevitabil este solicitat foarte mult ca si muschi secundar, tricepsul (cat si deltoizii). Din acest raționament am ales să lucrez peste doua zile spate + triceps, când sunt mai odihniți. În a treia zi îmi rămânea să lucrez umerii și picioarele. În fiecare dintre cele trei zile lucram și un exercitiu abdomen, la sfârșit (sau două, în funcție de cât de odihnit eram în acea zi, sau cum mă simțeam la sfârșitul antrenamentului).’’

 

Alex-Haidau-3

Alex Haidău (Finalist Men’s Health Cover Model 2014):

‘’Recunosc că n-am lucrat niciodată “piept+triceps si spate+biceps”, dar la început (acum vreo 14 ani) lucram ca orice începator “piept+biceps si spate+triceps”, iar rezultatele nu s-au lăsat așteptate. Nu știu dacă din cauza tipului de antrenament sau determinării mele (mereu am tras tare) . După părerea mea, dacă lucrezi o grupa mare (piept sau spate) și una mică (biceps sau triceps) în același antrenament, vei fi prea obosit după ce ai lucrat grupa mare să o poți antrena la fel de intens și pe cea mică, care a fost folosit  oricum și la antrenamentul grupei mari.

Deci daca ar fi sa fac o alegere bazată pe logică, pe ce cunosc despre antrenamente și să nu am o altă opțiune, aleg oricând “piept + biceps și spate + triceps”. Pentru începatori, aceeași chestie din simplul motiv că nu au aceeasi rezistență ca un om antrenat,  iar grupa mică va ceda la jumătatea antrenamentului. Oricum, metoda mea preferată de vreo 10 ani e să antrenez o singură grupă pe zi (biceps+triceps fiind singurele antrenate împreună) dar asta merge numai pentru cine are destul timp la dispoziție.

Și ca să închei într-o notă optimista… Nimic nu e greșit atât timp cât dă rezultate pentru tine și nu te accidentezi sau îmbolnăvești.’’