Statul pe scaun este o pozitie care afecteaza sanatatea spatelui prin acumularea stresului in aceasta zona. Nu degeaba specialistii recomanda pauze din ora in ora pentru destinderea corpului si nu degeaba companiile investesc din ce in ce mai mult in programe de destresare pentru angajati. Partea careia ii acorda, insa, mai putina atentie este chiar suportului pe care il folosesc angajatii la birou, suport care cauzeaza adesea probleme grave ale coloanei vertebrale. Scaunul de birou este primul lucru la care trebuie sa ne gandim atunci cand avem un job care necesita foarte mult stat in sezut, abia mai apoi ne putem gandi la sedinte de masaj si terapie pentru destresare.
Achizitia unor scaune ergonomice pentru angajati este un pas care, desi la prima vedere poate parea o investitie prea mare, poate creste productivitatea muncii si poatea scadea costurile implicate in alte programe de relaxare pentru angajati.
Dar, atunci cand alegem un scaun ergonomic, trebuie sa tinem cont de mai multe aspecte, astfel:
– Un anumit model de scaun nu se potriveste tuturor. Trebuie luate in considerare dimensiunile corporale ale fiecarei persoane, iar constructorii au tinut cont de aceste aspecte creand scaune reglabile pe inaltime, dar si pe orizontala, permitand reglarea distantei intre bratele scaunului.
– Un anumit model de scaun nu se potriveste tuturor activitatilor. Asta inseamna ca vom avea nevoie de scaune diferite pentru un muncitor industrial, un stomatolog sau pentru un operator la calculator. Este important sa tinem cont de specificul activitatii si, de asemenea, pozitiile corporale dominante ale fiecarei activitati.
Pentru a se potrivi mai multor tipuri de activitati si persoane, scaunele ergonomice au mecanisme sofisticate care permit ajustarea inaltimii, a pozitiei sezutului, a spatarului, adancimea scaunului sau pozitia suportului lombar.
Ce alte caracteristici trebuie sa iei in considerare atunci cand cumperi un scaun ergonomic?
1. Stabilitatea scaunului – pentru cele mai multe tipuri de activitati este potrivit un sistem stea cu 5 roti.
2. Materialul din care este realizat scaunul – acesta trebuie sa fie confortabil pentru perioade lungi de stat, asta inseamna ca trebuie sa permita o buna circulatie a aerului si sa impiedice aparitia transpiratiei. Ti s-a intamplat, probabil, sa stai cu pielea direct pe materialul sintetic al scaunul si sa transpiri in zilele calduroase de vara. Atunci cand te-ai ridicat senzatia a fost, cu siguranta, neplacuta. Un scaun ergonomic foloseste, in cele mai multe cazuri, materiale ecologice care permit o buna aerisire.
3. Scaunul trebuie sa fie pivotant – acest aspect iti permite sa te misti cu usurinta dintr-o parte in alta, sa te rotesti fara sa fii nevoit sa pui presiune asupra coloanei prin miscari incomode.
Sursa: www.scaune-online.ro
Sursa foto: www.designwagen.com