Home Sanatate Pericolele la care te expui, daca iti administrezi singur Aloe Vera

Pericolele la care te expui, daca iti administrezi singur Aloe Vera

SHARE
aloe-vera-pericole pentru sanatate

Aloe Vera este recunoscuta ca planta miraculoasa, avand nenumarate beneficii pentru sanatate. Atunci cand ne referim la Aloe ca utilizare in medicina/sanatate, vorbim despre doua substante: gel de aloe si aloe latex. Prima dintre cele doua, gelul de aloe, este o substanta gelatinoasa, care se gaseste in interiorul frunzelor de aloe. Pe de alta parte, latex-ul are o culoare galbena si se gaseste sub stratul exterior al plantei.

Produsele pe baza de gel de aloe si latex de aloe vera pot fi administrate atat oral, dar si intern, conform indicatiilor oferite de ambalajele acestor produse.

Gelul de aloe vera este utilizat in afectiuni precum, osteoartrita, boli intestinale, inclusiv colita ulcerativa, febra, mancarime si inflamatie, precum si ca tonic general. De asemenea, gelul de aloe vera este folosit pentru ulcere gastrice, diabet, astm bronsic, dar si pentru tratarea unor efecte secundare ale tratamentului cu radiatii ori pentru afectiuni ale pielii, inclusiv arsuri, arsuri solare, degeraturi, psoriazis si herpes.

Gelul de aloe este mult mai sigur decat aloe latex, mai ales atunci cand este aplicat pe piele, dar asta nu inseamna ca acesta nu poate cauza si mancarimi, daca exista alergii la anumite substante.

In ceea ce priveste aloe latex, exista persoane care isi administreaza oral pentru tratarea constipatiei. Mai rar, aloe latex este utilizat oral pentru epilepsie, astm, raceli, sangerare, lipsa perioadelor menstruale, colita, depresie, diabet, scleroza multipla, hemoroizi, varice, bursite, osteoartrita, glaucom si alte probleme de vedere. Exista, insa, o oarecare ingrijorare ca unele dintre substantele chimice gasite in aloe latex ar putea duce la cancer. In plus, acesta poate conduce la boli de rinichi grave sau chiar moarte. De aceea, este bine sa consultati medicul si sa aveti avizul acestuia pentru administrarea de aloe latex.

Aloe latex-ul poate avea efecte adverse destul de grave, precum dureri de stomac sau crampe. Utilizarea pe termen lung a unor cantitati mari de aloe latex poate cauza diaree, probleme renale, sange in urina, slabiciune musculara, pierderea in greutate si tulburari cardiace. 

Se impun precautii speciale pentru administrarea gelului de aloe sau a latex-ului in cazul:

* femeilor insarcinate sau a celor care alapteaza;

* copiilor – copiii mai mici de 12 ani pot avea dureri abdominale, crampe si diaree;

* persoanelor cu diabet – unele cercetari sugereaza ca aloe ar putea reduce zaharul din sange, insa acesta trebuie atent administrat;

* persoanelor cu hemoroizi – in cazul hemoroizilor se interzice administrarea latexului de aloe;

In ceea ce priveste interactiunea cu alte medicamente, produsele pe baza de aloe pot interactiona cu medicamentele destinate diabetului zaharat. Gel de aloe, de exemplu, ar putea reduce de nivelul zaharului din sange. Medicamente diabet zaharat sunt, de asemenea, utilizate pentru a scadea zaharul din sange, ceea ce ar putea conduce la o scadere prea mare a zaharului. Este important sa monitorizati permanent nivelul zaharului din sange si sa dozati corect cantitatea de gel de aloe administrata.

Administrat pe cale orala, gelul de aloe vera are un efect laxativ. Astfel, aceasta poate inhiba actiunea altor medicamente luate pe cale orala, reducand eficienta acestora.

De asemenea, aloe vera poate interactiona in acelasi sens cu medicamente administrate pentru eliminarea surplusului de apa din organism. Administrate concomitent, nivelul potasiului din sange poate scadea alarmant.

Asadar, inainte de a administra orice produs pe baza de aloe sau chiar gel pur de aloe, consultati un medic specialist, pentru ca efectele pe care vi le doriti sa nu intarzie sa apara si sa procedati fara a va afecta sanatatea in vreun fel.

Multa sanatate!

Sursa: www.webmd.com