Pentru a avea o abordare cat mai completa a ceea ce inseamna un program de fitness, trebuie sa va ganditi si cum va puteti imbunatati flexibilitatea. Flexibilitatea reduce riscul de a va rani in timpul antrenamentului, dar si in timpul activitatilor de zi cu zi, datorita miscarilor functionale si a mobilitatii.
Din punct de vedere psihologic, flexibilitatea contribuie la reducerea stresului emotional prin eliberarea tensiunii atat la nivel mental, dar si muscular.
Exista diferite teste de flexibilitate, insa cele mai comune sunt:
– Testul Thomas – se realizeaza stand pe spate. Se ridica un genunchi la piept, in timp ce al doilea picior sta usor flexat (atunci cand este in totalitate pe o suprafata plana) sau cazut de la genunchi in jos, asa cum se prezinta si in imaginea de sus.
– Supine hamstring – asezati pe spate, ridicati la verticala un picior, mentinandu-l intins. Va puteti folosi se o coarda elastica, ca in imagine. Trebuie sa ajungeti cu piciorul perpendicular pe sol, cu genunchiul indreptat.
– Testul de flexie a umarului – Acesta este si un exercitiu de incalzire, pe care multi antrenori de aerobic il fac inainte de a incepe cu exercitiile cardio. Ridicati o mana si incercati sa le uniti la nivelul spatelui, asa cum este exemplificat in imagine.
Testul de flexibilitate ar trebuie sa faca parte din consultatia initiala efectuata de orice antrenor personal, pentru a-si da seama de abilitatile clientului si pentru a include in program acele exercitii care conduc la un program de fitness de succes.
Desi exista nenumarate tehnici de stretching, cele trei tipuri pe care ar trebui sa le includeti in programul de fitness pentru a va imbunatati flexibilitatea sunt: cea dinamica, cea statica si facilitarea proprioceptiva neuromusculara.
Stretching-ul dinamic este reprezentat de miscarile dinamice, unele dintre ele facand parte din viata noastra de zi cu zi. De exemplu, mersul pe jos face parte din categoria miscarilor dinamice. Alte exemple de miscari dinamice sunt: rotirile de gat, balansarea bratelor sau rotirile de bazin.
Stretching-ul static foloseste miscari usoare, adesea executate in incheierea unei sedinte de fitness sau aerobic. El reprezinta alungirea musculaturii si mentinerea pozitiei pentru cateva secunde, recomandat 15-20 secunde. Un exercitiu de stretching static este: asezat pe saltea cu picioarele desfacute, ne aplecam cu mana opusa catre varful de picior opus si mentinem pozitia pentru 15-20 secunde. Luam pauza si repetam cu celelalte membre.
Prin incorporarea tehnicilor de imbunatatire a flexibilitatii in programul de fitness, veti fi cu un pas mai aproape de indeplinirea obiectivelor setate, fara sa afectati calitatea vietii.