Home Sanatate Alimente bune pentru ficat

Alimente bune pentru ficat

SHARE
sfecla rosie

Atunci cand suferi de o afectiune a ficatului, dieta trebuie atent supravegheata. Trebuie sa introduci in  mediu alimente care ajuta ficatul sa-si indeplineasca functiile. Iata cateva alimente care te ajuta sa ai un ficat sanatos:

Usturoiul contine alicina, un compus pe baza de sulf, necesar ficatului pentru o detoxifiere eficienta. Usturoiul ajuta ficatul sa scape organismal de mercur, de anumiti aditivi alimentari si de hormonul estrogen produs uneori in exces.

Broccoli, varza de Bruxelles, conopida, varza– Aceste legume curata foarte bine ficatul. Ele contin substante chimice care neutralizeaza anumite toxine, cum ar fi nitrosaminele gasite in fumul de tigara si aflatoxin continut de arahide. Ele contin, de asemenea, o substanta numita glucosinolates care ajuta ficatul sa produca enzimele de care are nevoie pentru procesele de detoxifiere.

Consumul de suc proaspat de lamaie intr-o cana cu apa calduta, in fiecare dimineata, ajuta ficatul sa se curate de toate toxinele. In plus, stimuleaza functia bilei, curata stomacul si intestinele.

Sfecla este un tonic important pentru purificarea sangelui si are capacitatea de a absorbi metalele grele.

Fructele cu un continut ridicat de antioxidanti, precum prunele uscate, affine, mure, capsune, zmeura, portocale, grapefruit, pepene galben, mere si pere, ajuta la protejarea ficatului de nivelurile ridicate ale radicalilor liberi, niveluri produse in mod natural in timpul procesului de detoxifiere. In cazul insuficientei cronice a ficatului este recomandata o cura cu capsune. Prin continutul lor de glucide cu molecula mica (glucoza, fructoza, zaharoza) si de vitamine, aceste fructe maresc rezerva de glicogen si imbunatatesc starea functionala a ficatului.

Merele contin pectina, care se “leaga” de metale grele din organism (in special cele aflate in colon) si ajuta la eliminarea acestora. Exietenta acestor metale in organism reduce din sarcinile ficatului si a capacitatilor sale de detoxifiere.

Anghinarea creste productia de bila. Una din functiile bilei este de a elimina toxinele, prin intermediul intestinului, precum si “neprietenoasele” micro-organisme. Studiile arata ca la numai 30 minute de la consumul de anghinare fluxul bilei creste cu peste 100%.

Salatele de verdeturi –papadie, cicoare, andive- ajuta de asemenea la functionarea normala a ficatului.