Home Alimentatie Descoperă 10 salate estivale, nutritive și răcoritoare!

Descoperă 10 salate estivale, nutritive și răcoritoare!

SHARE
reteta salata greceasca

Vara este sezonul perfect pentru salate proaspete, nutritive și răcoritoare. Aceste salate sunt ușor de preparat și bogate în vitamine, minerale și antioxidanți, oferindu-ți energia necesară pentru zilele calde. Iată 10 rețete de salate estivale, fiecare cu mod de preparare și detalii despre nutrienții pe care îi conțin.

1. Salată Grecească

Ingrediente:
  • 2 roșii mari, tăiate cuburi
  • 1 castravete, tăiat felii
  • 1 ardei gras verde, tăiat felii subțiri
  • 1 ceapă roșie mică, tăiată julienne
  • 100g brânză feta, sfărâmată
  • 10-15 măsline Kalamata
  • 2 linguri ulei de măsline extravirgin
  • Sucul de la 1 lămâie
  • Sare și piper după gust
  • Oregano uscat pentru decor
Mod de Preparare:
  1. Amestecă roșiile, castravetele, ardeiul și ceapa într-un bol mare.
  2. Adaugă brânza feta și măslinele.
  3. Stropește cu ulei de măsline și suc de lămâie.
  4. Condimentează cu sare, piper și oregano uscat.
Nutrienți:
  • Vitamina C (roșii, ardei, lămâie)
  • Calciu (brânză feta)
  • Fibre (legume)
  • Grăsimi sănătoase (ulei de măsline)

2. Salată de Quinoa cu Legume

Ingrediente:
  • 1 cană quinoa, fiartă și răcită
  • 1 roșie mare, tăiată cuburi
  • 1 castravete, tăiat cuburi
  • 1 ardei gras roșu, tăiat cuburi
  • 1/4 cană pătrunjel tocat
  • 1/4 cană mentă tocată
  • 3 linguri ulei de măsline extravirgin
  • Sucul de la 1 lămâie
  • Sare și piper după gust
Mod de Preparare:
  1. Amestecă quinoa cu roșia, castravetele și ardeiul.
  2. Adaugă pătrunjelul și menta.
  3. Stropește cu ulei de măsline și suc de lămâie.
  4. Condimentează cu sare și piper.
Nutrienți:
  • Proteine (quinoa)
  • Fibre (legume)
  • Vitamina A și C (ardei)
  • Antioxidanți (pătrunjel, mentă)

3. Salată de Pepene Verde și Feta

Ingrediente:
  • 4 căni pepene verde, tăiat cuburi
  • 100g brânză feta, sfărâmată
  • 1/4 cană frunze de mentă proaspătă, tocate
  • 1 lingură ulei de măsline extravirgin
  • Sucul de la 1 lămâie
  • Sare și piper după gust
Mod de Preparare:
  1. Amestecă pepenele verde cu brânza feta și menta într-un bol mare.
  2. Stropește cu ulei de măsline și suc de lămâie.
  3. Condimentează cu sare și piper.
Nutrienți:
  • Vitamina A și C (pepene verde)
  • Calciu (brânză feta)
  • Hidratare (pepene verde)

4. Salată Caprese

Ingrediente:
  • 3 roșii mari, tăiate felii
  • 250g mozzarella proaspătă, tăiată felii
  • Frunze de busuioc proaspăt
  • 3 linguri ulei de măsline extravirgin
  • Sucul de la 1 lămâie
  • Sare și piper după gust
Mod de Preparare:
  1. Aranjează feliile de roșii și mozzarella pe un platou, alternându-le.
  2. Adaugă frunzele de busuioc între felii.
  3. Stropește cu ulei de măsline și suc de lămâie.
  4. Condimentează cu sare și piper.
Nutrienți:
  • Vitamina C (roșii)
  • Calciu (mozzarella)
  • Grăsimi sănătoase (ulei de măsline)

5. Salată de Avocado și Creveți

Ingrediente:
  • 2 avocado, tăiați cuburi
  • 200g creveți fierți și decojiți
  • 1/2 ceapă roșie, tăiată julienne
  • 1 roșie, tăiată cuburi
  • 1 ardei gras roșu, tăiat cuburi
  • 3 linguri ulei de măsline extravirgin
  • Sucul de la 1 lămâie
  • Sare și piper după gust
Mod de Preparare:
  1. Amestecă avocado cu creveții, ceapa, roșia și ardeiul.
  2. Stropește cu ulei de măsline și suc de lămâie.
  3. Condimentează cu sare și piper.
Nutrienți:
  • Grăsimi sănătoase (avocado)
  • Proteine (creveți)
  • Fibre (legume)
  • Vitamina C (ardei, lămâie)

6. Salată de Spanac și Căpșuni

Ingrediente:
  • 4 căni frunze de spanac proaspăt
  • 1 cană căpșuni, tăiate felii
  • 1/4 cană migdale feliate
  • 100g brânză de capră, sfărâmată
  • 3 linguri ulei de măsline extravirgin
  • 2 linguri oțet balsamic
  • Sare și piper după gust
Mod de Preparare:
  1. Amestecă spanacul cu căpșunile, migdalele și brânza de capră.
  2. Stropește cu ulei de măsline și oțet balsamic.
  3. Condimentează cu sare și piper.
Nutrienți:
  • Vitamina A și K (spanac)
  • Vitamina C (căpșuni)
  • Calciu (brânză de capră)
  • Grăsimi sănătoase (ulei de măsline, migdale)

7. Salată de Năut și Roșii

Ingrediente:
  • 1 conservă năut, scurs și clătit
  • 2 roșii mari, tăiate cuburi
  • 1/4 ceapă roșie, tăiată julienne
  • 1/4 cană pătrunjel tocat
  • 3 linguri ulei de măsline extravirgin
  • Sucul de la 1 lămâie
  • Sare și piper după gust
Mod de Preparare:
  1. Amestecă năutul cu roșiile, ceapa și pătrunjelul.
  2. Stropește cu ulei de măsline și suc de lămâie.
  3. Condimentează cu sare și piper.
Nutrienți:
  • Proteine și Fibre (năut)
  • Vitamina C (roșii)
  • Antioxidanți (pătrunjel)

8. Salată de Varză și Morcov

Ingrediente:
  • 2 căni varză albă, tăiată fin
  • 2 morcovi mari, rași
  • 1/4 ceapă roșie, tăiată julienne
  • 3 linguri ulei de măsline extravirgin
  • 2 linguri oțet de mere
  • Sare și piper după gust
Mod de Preparare:
  1. Amestecă varza cu morcovii și ceapa.
  2. Stropește cu ulei de măsline și oțet de mere.
  3. Condimentează cu sare și piper.
Nutrienți:
  • Vitamina A (morcov)
  • Vitamina C (varză)
  • Fibre (varză, morcov)

9. Salată de Rucola și Parmezan

Ingrediente:
  • 4 căni rucola proaspătă
  • 1/4 cană parmezan ras
  • 1/4 cană nuci prăjite
  • 3 linguri ulei de măsline extravirgin
  • Sucul de la 1 lămâie
  • Sare și piper după gust
Mod de Preparare:
  1. Amestecă rucola cu parmezanul și nucile.
  2. Stropește cu ulei de măsline și suc de lămâie.
  3. Condimentează cu sare și piper.
Nutrienți:
  • Vitamina K și C (rucola)
  • Calciu (parmezan)
  • Grăsimi sănătoase (ulei de măsline, nuci)

10. Salată de Fasole Verde și Roșii Cherry

Ingrediente:
  • 2 căni fasole verde, fiartă și răcită
  • 1 cană roșii cherry, tăiate în jumătate
  • 1/4 ceapă roșie, tăiată julienne
  • 3 linguri ulei de măsline extravirgin
  • Sucul de la 1 lămâie
  • Sare și piper după gust
Mod de Preparare:
  1. Amestecă fasolea verde cu roșiile cherry și ceapa.
  2. Stropește cu ulei de măsline și suc de lămâie.
  3. Condimentează cu sare și piper.
Nutrienți:
  • Vitamina C (roșii cherry)
  • Fibre (fasole verde)
  • Antioxidanți (legume)

Concluzie

Aceste 10 salate estivale sunt nu doar răcoritoare și gustoase, dar și pline de nutrienți esențiali pentru o sănătate optimă. Încorporarea lor în dieta ta zilnică îți va oferi vitamine, minerale, proteine și grăsimi sănătoase necesare pentru a te menține energic și sănătos pe tot parcursul verii. Bucură-te de aceste rețete delicioase și hrănitoare!