Home Sanatate Uleiul de susan – beneficii pentru sanatate

Uleiul de susan – beneficii pentru sanatate

SHARE
beneficii sanatate ulei de susan

Am ales astazi sa va povestesc despre un produs pe care l-am descoperit din intamplare.

Fiind in vizita la o prietena, am avut curiozitatea  sa-i umblu prin dulapurile din bucatarie. In afara de faptul ca am sesizat o ordine perfecta, care tradeaza ocupatia ei de farmacist, am descoperit foarte multe ingrediente, unele exotice, altele foarte familiare, mirodenii de care niciodata nu am mai auzit, diverse borcanele mai mari si mai mici dar si o sumedenie de sticle de uleiuri.

Abia atunci am aflat ca prietena mea facuse o pasiune pentru gatitul sanatos, ca incearca diverse retete internationale si ca foloseste la gatit numai uleiuri presate la rece, achizitionate online sau aduse de diverse cunostinte de-ale ei din diverse tari : Franta, India, China, Canada, chiar si Coreea de Sud. Mi-a trezit interesul insa, uleiul de susan, despre care auzisem doar la TV, cred ca la o emisiune culinara de la Digi24, un ulei exotic prin denumirea lui, si care imi aminteste de un citat celebru : “ Sesame deschide-te!

Stiind ca prietena mea nu doar foloseste mirodenii si uleiuri la intamplare, dar si stie despre ele diverse lucruri, ca un adevarat farmacist, am rugat-o sa-mi spuna la ce se poate folosi acest ulei.

Astfel am aflat o gramada de retete, mai mult sau mai putin fanteziste, in care se poate folosi ulei de susan: carne de vita mediu facuta cu ulei de susan si ardei iute, peste oceanic (preferabil cu carne alba) cu ulei de susan si ghimbir, un tort delicios cu ulei de susan presat la rece si caise, porc in sos dulce-acrisor (uleiul de susan se foloseste la marinata), buchetel din salata verde cu somon, salata de varza cu germeni de soia si ulei de susan sau ulei de arahide si foarte, foarte multe alte retete care-ti lasa gura apa. De altfel, uleiul de susan se poate folosi cu incredere la orice banala salata, chiar si la o salata simpla cu rosii, ardei si ceapa.

Dar ce ne intereseaza foarte mult  sunt proprietatile acestui ulei pentru cosmetica si de ce e util sa-l folosim pe piele.

Citeste si: Cele mai bune remedii sa scapi de stres

Am aflat ca acest ulei este bogat in Vitamina E, in antioxidanti (tocoferol si sesamin) si are astfel multiple actiuni terapeutice:

– este foarte hranitor pentru piele, in acelasi timp lasand-o foarte catifelata

– este un bun revigorant pentru par si unghii

– are actiune de protectie a pielii sensibile si iritate

– reduce durerile articulare

– incetineste procesul atat de infricosator de imbatranire celulara

– are efect calmant pentru multe tipuri de piele cum ar fi cea cu eczeme, pielea supusa peeling-ului, pielea iritata, pielea uscata

– are efect reconfortant, daca il folosim in vacantele la mare, la plaja, avand efect de a absorbi razele ultraviolete.

– netezeste vergeturile in cazul in care acestea au aparut, sau chiar previne aparitia lor daca este folosit cu regularitate

– prietena mea recomanda acest ulei si pentru masajul bebelusilor, fiind util si pentru prevenirea aparitiei eruptiilor cutanate de scutec

– daca sunteti amatoare sau amatori de piscina in mod frecvent, astfel uleiul de susan actioneaza ca o bariera de protectie impotriva actiunii clorului din apa de piscina

– este recomandat si pentru mamele noastre, actionand asupra ridurilor si liniilor fine

– daca este amestecat cu cateva picaturi din uleiurile esentiale preferate, beneficiati de un masaj reconfortant (va pot “vinde” o reteta de amestec de uleiuri pentru masaj : 100 ml ulei de susan presat la rece, 30 picaturi ulei esential de portocale rosii, 30 picaturi ulei esential de mandarine)

– hraneste pielea capului si previne matreata uscata

– pentru adolescenti : neutralizeaza toxinele de la nivelul suprafetei pielii si porilor de pe fata, astfel fiind de ajutor in combaterea si prevenirea acneei

– s-a dovedit in timp, ca poate preveni albirea prematura a parului, atunci cand este aplicat frecvent, ca o masca pe par. De asemenea, este util pentru parul care se rupe usor,  consolidandu-i radacinile,  favorizeaza si cresterea uniforma a parului.

Se aplica caldut pe par, se maseaza bine, se infasoara intr-un prosop pentru 30 de minute, apoi se spala parul, de preferat cu un sampon natural BIO, chiar cu sapun de alepp.

Cu toate ca eu personal urasc astfel de incheieri, ca in reclamele stupide de la tele-shoping, va spun totusi cu mana pe inima ca pe mine m-a convins si cu prima ocazie imi voi cumpara o sticla de ulei de susan presat la rece.