Home Plante medicinale Ceai verde Ichibancha: ce este și de ce să consumi ceai verde...

Ceai verde Ichibancha: ce este și de ce să consumi ceai verde japonez

SHARE
ceai-verde-japonez-ichibancha

Adus în Japonia din China, de către călugării budiști, ceaiul verde a pătruns încet și sigur în cultura și inimile japonezilor, astăzi fiind unul dintre cele mai cunoscute simboluri ale acestei țări. Matcha sau ceaiul verde pudră a fost adoptat cu entuziasm de călugări datorită proprietăților sale benefice pentru corp și spirit, de samurai și de shoguni pentru a deveni centrul ceremoniei ceaiului, probabil cea mai cunoscută (deși nu este singura) ceremonie a ceaiului din lume, cunoscută sub denumirea de chado.

Sencha, un alt tip de ceai verde japonez, a fost pentru o vreme, la sfârșitul perioadei medievale a Japoniei, un simbol al simplității, al revoltei și al revoluției culturale a Japoniei medievale și stă în centrul unei alte ceremonii a ceaiului: senchado. Aici puteți citi mai multe despre impactul lor asupra societății și culturii japoneze dar matcha și sencha nu sunt singurele tipuri de ceai verde japonez disponibile în mediul online.

Dintre specialitățile de ceai verde japonez enumerăm Genmaicha, Bancha, Kukicha, Wakoucha și desigur Ichibancha.

Citeste si: Infuzii naturale pentru scaderea tensiunii arteriale

Parte dintre denumirile acestor specialități fac referire la felul în care sunt procesate frunzele de ceai verde – matcha care înseamnă ceai verde pudră, sencha care înseamnă ceai infuzat dar care se referă exclusiv la ceaiul verde rulat sub forma unor ace sau hojicha care este pudră de ceai verde prăjit. De asemenea, există ceaiuri al căror nume este legat de conținut așa cum este ceaiul japonez Kukicha sau ceai din rămurele. Și în sfârșit ceaiurile a căror denumire au strictă legătură cu perioada de recoltare, așa cum sunt ceaiurile Ichibancha, Nibancha și Sanbancha.

Ce este Ichibancha?

Ichibancha înseamnă ceai din prima recoltă a anului și desemnează faptul că ceaiul verde vândut sub această denumire are cel mai mare conținut de nutrienți. Altfel spus Ichibancha este un ceai sencha din prima recoltă. Mai mult decât atât, japonezii sunt foarte meticuloși și în ceea ce privește ce anume recoltează pentru Ichibancha. Astfel, de pe crenguțele plantei Camellia Sinensis sunt culese doar mugurele din vârf și primele 2-3 frunzulițe de ceai.

În mod normal, plantele din care se recoltează frunzele de ceai folosite pentru sencha de tip Ichibancha nu se umbresc însă există excepții de la această regulă și anume sencha ce provine din regiunile Kyoto și Kagoshima, regiuni în care plantele sunt umbrite pentru până la 13 zile înainte de recoltare. Umbrirea plantelor de ceai duce la o creștere a concentrației de clorofilă și de antioxidanți, în special de L-teanina.

Ceaiul verde Ichibancha, adică sencha din prima recoltă este un ceai cu o culoare verde închis din care, prin infuzare rezultă o băutură cu un gust umami intens, accentuat de note dulci, delicate.

De ce ar trebui să bem Ichibancha?

Scriam mai sus despre concentrația mai mare de nutrienți din Ichibancha față de ceaiurile verzi Nibancha și Sanbancha (sencha din a doua, respectiv a treia recoltă) și reluăm această ideea pentru a vă spune care sunt câțiva dintre acești nutrienți și care sunt efectele lor benefice asupra corpului uman.

L-teanina este un aminoacid prezent în concentrații mari în ceaiurile verzi de tip Ichibancha, în mod special în cele care au fost recoltate după umbrirea plantelor, așa cum sunt cele pe care le găsiți pe site-ul Matcha Bar. Dintre efectele acestui aminoacid enumerăm doar câteva:

  • reduce hipertensiunea arterială;
  • ajută la reducerea tumorilor canceroase în combinație cu tratamentele specifice acestei boli
  • în urma unor studii în vitro făcute pe animale, asocierea l-teaninei cu substanțe ca doxorubicina a dus la reducerea semnificativă a tumorilor canceroase;
  • unele studii au demonstrat că L-teanina mărește nivelul de serotonină și/sau dopamină în creier.

Ca urmare a acestei descoperiri, L-teanina este în prezent studiată pentru a vedea dacă acest aminoacid mărește capacitatea de învățare, de memorare și de concentrare la oameni; un studiu preliminar, desfășurat pe un grup de voluntari a demonstrat că l-teanina produce o stare de relaxare și alte studii sunt în curs pentru a demonstra efectul acestui amino acid asupra creierului uman.

Ichibancha este de asemenea bogat în vitamine: vitamina C – contribuie la producția de colagen și la menținerea sănătății pielii; vitamina E- luptă împotriva radicalilor liberi responsabili de oxidarea celulelor din corp, controlează nivelul de zahăr din sânge, ajută la fixarea vitaminelor A și K, a fierului și a seleniului, etc.

Poate că ați auzit deja că ceaiul verde este benefic pentru sănătatea bucală. Acest lucru se datorează prezenței fluorului. Câteva studii au demonstrat deja că fluorul împreună cu antoxidanții din ceaiul verde previn apariția cariilor și încetinesc răspândirea acestora, previn apariția bolii parodontale și îi încetinesc evoluția, au efect antibacterian și împiedică dezvoltarea unor bacterii ca Escherichia Coli sau Streptococcus Salivarius. Clorofila, prezentă în concentrație mai mare în Ichibancha decât în alte ceaiuri (cu excepția matcha) este și ea importantă din acest punct de vedere ajută la combaterea halitozei.

Fără a mai detalia, vă mai spunem că Ichibancha este o sursă de minerale ca potasiu, calciu, fosfor și magneziu, minerale esențiale pentru sănătatea sistemului osos sau nervos, și nu numai.

Citeste si: Ce nutrienti sunt esentiali pentru o inima sanatoasa?

Important este să rețineți că Ichibancha are nenumărate proprietăți benefice pentru organismul uman, proprietăți ale căror efecte le veți resimți dacă veți bea în mod regulat o cană de ceai pe zi, ca parte a unei diete alimentare echilibrate și a unui regim de viață sănătos. Răsfățați-vă, așadar, cu un Ichibancha autentic și savurați zilnic o băutură delicioasă, naturală, cu o mulțime beneficii pentru sănătate!

(Articol sponsorizat)