Home Alimentatie 3 deserturi fara gluten pe care trebuie sa le incerci

3 deserturi fara gluten pe care trebuie sa le incerci

SHARE
deserturi fara gluten

Ca sa faci deserturi fara gluten nu este deloc complicat. Exista numeroase delicii care, in versiunea lor originala, nu contin gluten. Mai mult, este posibil sa adaptezi retetele pe care le cunosti deja si sa le transformi in deserturi pentru celiaci. Pentru a face acest lucru, trebuie doar sa inlocuiesti ingredientele cu gluten cu altele care nu il au.

Asa cum am spus si mai sus, ca sa prepari deserturi fara gluten pentru tine sau pentru o persoana cu boala celiaca, trebuie sa cumperi ingrediente care nu contin gluten. Ar trebuie sa eviti, asadar, sa consumi faina clasica de grau, gris, orz, secara sau drojdie de bere.
Unele optiuni de faina fara gluten sunt: ​​orez, cartofi, porumb, nuca, migdale, manioc, quinoa, naut, soia, amarant si faina de hrisca.
In continuarea articolului, iti dezvaluim cateva retete de deserturi fara gluten, pe care toata familia le va adora.

Chec de manioc cu ovaz si ciocolata

Checul cu manioc, fulgi de ovaz si ciocolata pe care ti-l propunem mai jos este o varianta delicioasa de care te poti bucura fara regrete. Este un amestec sanatos, a carui metoda de preparare este foarte simpla.

Ingrediente:

  • Un praf de sare de mare.
  • Chips de ciocolata (fara lapte).
  • 3 oua medii (180 g).
  • 1 lingura praf de copt (10 g).
  • 9 linguri faina de ovaz fara gluten (90 g).
  • 3 linguri de esenta de vanilie (30 g).
  • 3 cani de amidon de manioc (300 g).
  • 1 cana de sirop de agave sau zahar de cocos (100 g).
  • 1 cana de ulei de masline, floarea soarelui sau nuca de cocos (100 g).
  • 2 pahare de nuca de cocos, fulgi de ovaz fara gluten sau bautura vegetala cu orez (500 ml).

Mod de preparare:

  • In primul rand, preincalzeste cuptorul la 180 de grade si pregateste forma de chec sau formele de briose pe care le vei umple pe trei sferturi cand compozitia este gata.
  • Bate cele 3 oua.
  • Adauga esenta de vanilie, sarea, indulcitorul, bautura vegetala si uleiul si bate din nou.
  • Adauga amidonul de manioc si ovazul si bate din nou pana cand toate ingredientele sunt integrate.
  • La final, adauga praful de copt si amesteca totul bine.
  • Toarna compozitia in forme si adauga chips-urile de ciocolata.
  • Coace checul aproximativ 40 de minute la 180 ºC. Verifica daca este facut inainte de a-l scoate din cuptor.
  • Daca folosesti forme de silicon, scoate checul sau briosele din ele pentru a preveni udarea bazei.
  • Lasa desertul sa se raceasca la temperatura camerei inainte de consum.

Pentru a face aceasta reteta sanatoasa, evita sa adaugi zahar si indulcitori artificiali. La fel, daca faci orice inlocuiri in ingrediente, asigura-te ca raman echilibrate cantitatile, pentru a evita excesele si irosirea alimentelor.

Citeste si: 3 retete de biscuiti de ovaz, fara drojdie

Trufe de ciocolata neagra

Ciocolata este un aliment pe cat de delicios, pe atat de controversat. In timp ce unii prefera sa-l evite de teama sa nu se ingrase, mai multe investigatii au evidentiat proprietati interesante, mai ales in varianta de ciocolata amara.

Potrivit unui studiu publicat in revista Nutrients, ciocolata neagra contine macronutrienti, precum proteine, lipide si carbohidrati, dar si micronutrienti si compusi bioactivi, cum ar fi flavanoli, fibre si teobromina.
Poti consuma fara regrete ciocolata neagra atata timp cat este in portii moderate. In plus, in cazul deserturilor precum trufele, consumul acestora ar trebui sa fie punctual, limitat doar la ocazii speciale.

Ingrediente:

  • 1 baton ras de ciocolata neagra (200 g)
  • 1 galbenus de ou
  • 2 linguri amidon de porumb (30 g)
  • ¼ pahar de lapte (50 ml)
  • 1 lingura esenta de vanilie (15 ml)
  • ¼ cana sirop de agave (50 g)
  • 4 linguri de confetti de ciocolata (60 g)

Mod de preparare:

  • Toarna galbenusul de ou intr-un bol si adauga ingredientele pe rand, cu exceptia confettiilor de ciocolata pe care le folosesti la final.
  • Fa bilute din aluatul obtinut, astfel incat sa obtii forma unei trufe.
  • Trece fiecare dintre bile prin confetti de ciocolata si pastreaza-le la frigider timp de 3 ore.
  • Scoate din frigider si savureaza trufele de ciocolata.

Brownie fara gluten

Prepararea unui brownie fara gluten este foarte usor si rapid. Prin urmare, am decis sa iti impartasim o reteta delicioasa al carei ingredient principal este ciocolata neagra fara zahar. Nu-ti face griji, aceste desert nu va avea deloc un gust rau. Dimpotriva, vei profita de alte ingrediente pentru a adauga o nota dulce, dar fara a depasi masura.

In ceea ce priveste utilizarea nucilor si a altor fructe uscate la retetele de brownie, acestea sunt intotdeauna recomandate. Cantitatea ideala va fi intotdeauna un sfert din totalul de faina folosit. In acest fel, fructele sau nucile nu vor iesi in evidenta prea mult, dar vor adauga savoare preparatului.

Ingrediente:

  • Ulei vegetal
  • 1 cana de zahar de cocos (200 g)
  • 1 pastaie de vanilie sau o lingurita extract de vanilie
  • 3 linguri de cacao pudra (45 g)
  • ½ lingurita sare (2,5 g)
  • 3 oua medii
  • 1 lingura de bicarbonat de sodiu (9 g)
  • 150 g unt
  • ⅓ cana nuci tocate (50 g)
  • 150 g ciocolata neagra fara zahar
  • 1 cana de faina de orez fara gluten (200 g)

Mod de preparare:

  • Preincalzeste cuptorul la 170 de grade.
  • Topeste untul la bain-marie.
  • Toaca ciocolata cat poti de vine si adaug-o in bolul cu unt.
  • Dupa ce toate bucatile de ciocolata neagra s-au topit, adauga pudra de cacao.
  • Amesteca astfel incat cele trei ingrediente sa se amestece bine
  • Adauga zaharul putin cate putin.
  • Intr-ul alt bol, sparge ouale si bate-le cu o furculita.
  • Adauga ouale si semintele de vanilie in amestecul pe care l-ai pregatit anterior.
  • Dupa ce amesteci cateva secunde, adauga faina, sarea si bicarbonatul de sodiu.
  • Unge o tava de copt cu putin ulei vegetal, toarna aluatul de brownie, adauga nucile si da la cuptor pentru 20 de minute.
  • Odata ce brownie-ul fara gluten este gata, lasa-l sa se raceasca la temperatura camerei timp de 5 minute.
  • Taie-l in cubulete si esti gata sa te bucuri de un desert delicios de savuros.

Bonus: Mousse de ciocolata

Unul dintre cele mai folosite ingrediente pentru deserturi este ciocolata. E greu sa gasesti pe cineva caruia sa nu-i placa. Acest mousse cu tofu are o reteta fara gluten. Astfel, nu ai nicio scuza pentru a pregati primul dintre deserturile noastre fara gluten.