Ritmul actual de viata si obiceiurile nesatoase duc la dezvoltarea a numeroase probleme psihologice. Cu toate acestea, este posibila ajustarea dietei prin includerea de alimente care ajuta la combaterea stresului si la prevenirea unor astfel de patologii.
Trebuie sa fim clari: o dieta sanatoasa ajuta organismul sa functioneze corect. Nu doar din punct de vedere fizic, ci si psihologic. Din acest motiv, este recomandat sa includem alimente proaspete in rutina noastra si sa evitam alimentele ultraprocesate, industriale.
Alimente care ajuta la combaterea stresului
In continuare, vom trece in revista cateva alimente care ajuta la combaterea stresului.
Nuci (migdale, caju, nuci)
Nucile se remarca prin continutul lor de acizi grasi nesaturati. Unii dintre ei, precum acizii grasi Omega 3, sunt necesari pentru combaterea inflamatiei. In acest fel, functionarea proceselor fiziologice este imbunatatita. Ce legatura exista intre inflamatie si stres? Multe tulburari psihologice care apar odata cu stresul cresc inflamatia, iar controlul acesteia este benefic pentru imbunatatirea starii de spirit.
Alege intotdeauna nuci naturale sau coapte, evitand produsele prajite si sarate. In acelasi timp, modereaza consumul din aceasta categorie, deoarece sunt alimente cu o densitate calorica mare. Un exces al acestora poate duce la cresterea in greutate.
Citeste si: Zer din lapte, beneficii pentru sanatate
Peste albastru
Pestele albastru este un aliment cu un continut ridicat de acizi grasi nesaturati. Dintre acestia se remarca, din nou, acizii Omega 3. In plus, pestele contine si minerale capabile sa imbunatateasca functia tiroidiana, strans legata de nivelul de stres. Este demna de mentionat actiunea iodului, deoarece acest element garanteaza productia de hormoni tiroidieni, responsabili de reglarea metabolismului. Nu trebuie uitat ca orice deficienta in functionarea acestei glande poate afecta functia glandelor suprarenale, crescand astfel nivelul de stres.
Lactate fermentate
Produsele din lapte fermentat contin bacterii probiotice. Aceste microorganisme sunt capabile sa imbunatateasca sanatatea microbiotei, un lucru pozitiv pentru reducerea nivelului de stres.
Astazi, relatia dintre intestin si creier este pe deplin evidentiata, deoarece ele formeaza un sistem de schimb de informatii bidirectional. In acest sens, este important ca in tractul digestiv sa existe o permeabilitate redusa, pentru a preveni trecerea in sange a substantelor toxice care pot afecta starea de spirit si pot creste riscul de imbolnavire.
Pe de alta parte, produsele lactate contin si vitamina D (daca nu sunt degresate). Aceasta vitamina este esentiala pentru a mentine o homeostazie adecvata in mediul intern. Nu numai ca controleaza nivelurile inflamatorii, dar este strans legata de starea de spirit si de forta musculara.
Citeste si: Ulei esential de neroli: utilizari si beneficii
Alte obiceiuri pentru combaterea stresului
Pentru combaterea stresului, trebuie sa te uiti si la alte obiceiuri de stilul tau de viata. Practicarea regulata a sportului este esentiala, precum si un somn odihnitor. De asemenea, ingrijirea relatiilor personale este este un factor determinant pentru o stare de bine.
In plus, exista anumite suplimente alimentare care pot ajuta la combaterea stresului, precum melatonina si magneziul. Daca sunt consumate zilnic, acestea reduc riscul de depresie, dar este recomandat sa consulti mai intai un specialist.