Home Alimentatie Neutralizeaza radicalii liberi cu 5 alimente bogate in flavonoide!

Neutralizeaza radicalii liberi cu 5 alimente bogate in flavonoide!

SHARE
fructe rosii flavonoide
Image by pvproductions on Freepik

Un aport regulat de flavonoide sustine starea ta de sanatate, iar atunci cand e insotit si de activitate fizica regulata, beneficiile sunt cu atat mai vizibile.

Flavonoidele sunt substante pe care le gasim in unele alimente vegetale, care au capacitatea de a neutraliza radicalii liberi. Ele protejeaza, asadar, impotriva dezvoltarii a numeroase patologii, consumul lor fiind extrem de benefic pentru corpul uman.

Nu toate alimentele contin aceeasi cantitate de flavonoide, de aceea e bine sa stii din ce alimente iti poti asigura o doza generoasa de flavonoide.

5 alimente bogate in flavonoide

In continuarea articolului iti spunem care sunt alimentele care se remarca prin continutul lor de flavonoide:

Fructe rosii – acestea se caracterizeaza prin faptul ca inglobeaza fitonutrienti cunoscuti sub denumirea de antociani. Aceste flavonoide sunt capabile sa lupte impotriva radicalilor liberi, imbunatatind starea de sanatate.

Potrivit unui studiu publicat in Brain, Behavior and Immunity, acesti compusi pot imbunatati functia cognitiva, prevenind dezvoltarea patologiilor neurogenerative. Afinele sunt unul dintre cei mai buni reprezentanti ai acestei categorii. Alaturi de ele se inscrie si zmeura.

Broccoli – atat broccoli, cat si alte legume crucifere, sunt considerate alimente sanatoase. Broccoli contine o cantitate ridicata de fibre, ceea ce asigura o buna functionare a sistemului digestiv. In plus, broccoli contine flavonoide cunoscute sub numele de izocianati. Unele tipuri de cancer ar putea fi prevenite gratie prezentei acestor compusi, aspect evidentiat de cercetarile publicate in Journal of Medicinal Food.

Cacao – Cacaua este un alt aliment vegetal bogat in flavonoide. Este demonstrat ca aceasta scade tensiunea arteriala, lucru benefic pentru buna functionare a sistemului cardiovascular. Trebuie sa ai in vedere ca ciocolata din comert are o cantitate destul de redusa, asa ca alege cacaua pura pentru consum in locul ciocolatei. Sau opteaza pentru o ciocolata cu minim 75% continut de cacao.

Citeste si: 10 obiceiuri care-ti vor transforma viata

Ceai verde – infuziile contin, de regula, flavonoide si fitonutrienti cu capacitate antioxidanta. Ceaiul verde, de exemplu, actioneaza impotriva cancerului de prostata, dar si impotriva patologiilor asociate cu inima. De asemenea, acesta are efect diuretic. Din acest motiv, consumul lui poate fi recomandat pentru a preveni retentia de lichide, o problema frecventa mai ales in randul femeilor.

Citrice – atat portocalele, cat si lamaile contin flavonoide. De asemenea, ele se remarca prin continutul ridicat de Vitamina C. Aceste elemente sunt excelente pentru intarirea sistemului imunitar. In plus, ajuta la prevenirea dezvoltarii bolilor infectioase si la controlul simptomelor acestora.

Aportul ridicat de Vitamina C poate reduce durata racelilor si gripei.

Nu doar ca este important sa consumi alimente bogate in flavonoide, dar este crucial ca ele sa faca parte dintr-o alimentatie echilibrata si variata. Pentru o dieta sanatoasa, acorda prioritate alimentelor proaspete, locale, in locul celor industriale, ultra-procesate. De asemenea, e de preferat sa eviti consumul de toxine, precum alcool si tutun.

Citeste si: Ceai matcha – ce este si care sunt beneficiile sale?

Aminteste-ti si ca, pentru garantarea neutralizarii radicalilor liberi, pe langa o alimentatie corecta, sportul si somnul corespunzator sunt imperios necesare.

Asa cum reiese din randurile de mai sus, consumul de flavonoide contribuie la mentinerea unei stari bune de sanatate. Alimentele bogate in acesti compusi tin inflamatia sub control si reduc incidenta patologiilor complexe, cum ar fi unele tipuri de cancer.

Concentreaza-te asupra obiceiurilor bune de viata si asigura-te ca organismul tau primeste nutrientii necesari. Retine si ca anumite metode de gatit ar putea afecta continutul de nutrienti al alimentelor, reducand valoarea nutritiva a acestora.