Home Nutrienti&Vitamine De cate feluri sunt aminoacizii si ce rol au in organism?

De cate feluri sunt aminoacizii si ce rol au in organism?

SHARE
aminoacizi pentru sportivi

Exista mai multe tipuri de aminoacizi si toti joaca un rol important in buna functionare a organismului. Acesti compusi sunt cunoscuti pentru rolul lor in constructia proteinelor, in sinteza hormonilor si a neurotransmitatorilor (substante chimice care faciliteaza transmiterea semnalelor de la un neuron la altul; exemplu de neurotransmitatori: dopamina, noradrenalina, serotonina).

In natura, exista sute de aminoacizi, dar corpul uman are nevoie de doar 20 pentru a-si forma structurile de proteina. Acestia din urma se impart in trei categorii:

  • aminoacizi esentiali,
  • aminoacizi neesentiali si
  • aminoacizi conditionali.

Aminoacizii esentiali sunt cei pe care organismul uman nu ii poate produce singur, asadar trebuie sa ni-i asiguram prin alimentatie. Atunci cand un aliment contine toti acesti aminoacizi si in cantitatile cerute de organism, acesta este considerat ca fiind o proteina de mare valoare biologica Daca lipsesc sau sunt in cantitati reduse in aliment, se spune ca este sunt aminoacizi limitativi care trebuie furnizati organismului, in decursul zilei, printr-o alta sursa decat cea alimentara.

Dar hai sa vedem care sunt acesti aminoacizi esentiali despre care vorbim. Sunt noua la numar si se numesc asfel: leucina, isoleucina, valina, metionina, lizina, fenilalanina, triptofan, treonina, histidina. Primii trei, respectiv leucina, isoleucina si valina, se descompun in muschi, nu in ficat, si fac parte din BCAA, acronimul pentru branched-chain amino acids. Acestia ajuta la cresterea masei musculare, regenerarea muschilor si imbunatatirea performantelor.

Metionina este un aminoacid bogat in sulf, cu rol important in sanatatea unghiilor si a parului, lizina este importanta mai ales pentru formarea colagenului in organism, fenilalanina are rol neurotransmitator, triptofanul este utilizat de creier in mecanismele biochimice ale somnului alaturi de alte componente, treonina sprijina sistemul imunitar si are rol important in tratarea unor forme de depresie, iar histidina contribuie la mentinerea unui inimi sanatoase si la buna functionare a sistemului circulator.

Citeste si: 10 alimente bogate in fibre solubile

In cazul sportivilor, exista si varianta de a-si asigura aminoacizii necesari din administrarea suplimentelor nutritive, avand in vedere efortul fizic intens si imposibilitatea de a asigura prin alimentatie toti nutrientii. Dar, suplimentele nutritive nu sunt destinate numai sportivilor. Ele pot fi administrate si celor care au deficiente in alimentatie ori anumite afectiuni care necesita suplimentarea de aminoacizi. Ele trebuie administrate la recomandarea medicului sau dupa atenta citire a prospectelor tratamentelor naturiste cu aminoacizi.

Trei suplimente care iti asigura anumiti aminoacizi esentiali

Pentru ca am vorbit despre suplimente nutritive, in continuare iti dam trei exemple de suplimente care asigura organismului dozele necesare din anumiti aminoacizi:

  • L-lizina – acest aminoacid face parte din categoria celor esentiali, deci nu poate fi produs de organism. Totusi, este esential sa asiguri prezenta sa pentru buna functionare a sistemului imunitar, a sistemului cardiovascular si a celui osos. Deficitul de lizina din organism conduce la oboseala, incapacitate de concentrare, anemie sau probleme legate de reproducere. Un supliment nutritiv cu lizina, alaturi de o dieta echilibrata, pot preveni aceste efecte negative.
  • BCAA, despre care am mentionat si mai sus in articolul nostru, este un supliment nutritiv extrem de apreciat de femeile si barbatii care isi doresc un aspect fizic placut, imbinand sportul cu o dieta adecvata. Aceasta combinatie de aminoacizi contribuie la refacerea muschilor dupa antrenament si cresterea in masa musculara, dar are un rol important si in reducerea stresului general si imbunatatirea abilitatilor mentale.
  • L-Arginina – acesta este un aminoacid esential pentru copii, obtinandu-se doar prin aport extern, si semi-esential pentru adulti. In cazul acestora din urma, productia interna este insuficienta, astfel ca este necesar aportul exogen, din alimentatie sau suplimente nutritive. Arginina are rol, printre altele, in sustinerea functiilor hepatice, cardiovasculare si renale, stimuleaza metablismul energetic, relaxeaza si mentine elasticitatea vaselor sanguine.

Mai multe despre aminoacizii necesari din suplimente nutritive poti citi si pe eherbal.ro.

Citeste si: 6 retete cu quinoa, perfecte pentru un stil de viata sanatos

Spre deosebire cei esentiali, aminoacizii neesentiali sunt sintetizati de corpul uman din moleculele prezente. Procesul este cunoscut si sub numele de „transaminare„. In aceasta categorie intra: alanina, arginina, asparagina, acidul aspartic, cisteina, glutamina, acidul glutamic, glicina, prolina, serina, tirozina.

Asa cum am mentionat, unii aminoacizi pot fi sintetizati de corpul uman; dar in conditii normale si la persoanele sanatoase. In anumite cazuri, corpul isi pierde capacitatea de a produce aminoacizi. De exemplu, in cazul copiilor nascuti prematur sau persoanele cu boli hepatice pot exista probleme in producerea tirozinei, argininei si a cisteinei. Devin astfel aminoacizi conditionali, cea de-a treia categorie de aminoacizi. Tot aminoacizi conditionali pot fi si prolina, serina, glicina ori glutamina.

Ce rol au aminoacizii in organism?

Aminoacizii se afla la baza fiecarui proces metabolic care are loc in organism. Din aceasta deriva importanta vitala a acestora pentru oameni. Am mentionat deja mai sus, in articol, cateva roluri pe care anumiti aminoacizi le au in functionarea organismului, iar mai jos am incercat sa sintetizam alte cateva functii generale ale aminoacizilor:

  • Ca parte din proteine (polipetide cu mai mult de 100 aminoacizi) si polipeptide (o catena ce contine intre 50-100 aminoacizi), aminoacizii sustin formarea structurilor corpului. De exemplu, pentru formarea tesuturilor de colagen, elastina si cheratina, componente principale ale pielii, oaselor, tendoanelor si parului, aminoacizii care contin sulf in compozitie, precum metionina si cisteina, joaca un rol important.
  • Aminoacizii contribuie la crearea moleculelor de azot. Unele tesuturi din corp folosesc aminoacizi pentru a produce alti compusi azotati, necesari pentru indeplinirea mai multor functii ale organismului.
  • Aminoacizii sunt o sursa de energie. Desi nu este una dintre activitatile principale ale aminoacizilor, acestia se pot descompune in scop energetic, mai ales in cazul persoanelor care au o dieta slaba in carbohidrati.
  • Au rol de anticorpi, venind in sprijinul sistemului imunitar cand acesta lupta impotriva virusurilor si infectiilor.
  • Sustin reactiile biochimice si imbunatatesc procesele metabolice.
  • Contribuie la sinteza hormonilor, pigmentilor, vitaminelor, purinelor.

Exista situatii cand aportul de aminoacizi nu este adecvat, iar deficienta acestora poate conduce la probleme precum: depresie, anxietate, insomnie, oboseala si slabiciune, probleme in vindecarea altor afectiuni, stoparea cresterii in cazul copiilor. Exista chiar doua boli grave legate de carenta de aminoacizi: marasmus si kwashiorkor. Ambele apar la copiii care au diete slabe, cu putine proteine cu valoare biologica mare si bogate in carbohidrati. Acestea sunt malnutritii cronice care apar mai ales in zone cu foamete. De aceea, este recomandat sa avem o dieta diversificata si bogata in nutrienti.

In ce alimente gasim aminoacizii esentiali?

Cu exceptia uleiurilor, care sunt 100% grasimi, toate alimentele contin proteine, deci sunt o sursa de aminoacizi. Cantitatile difera semnificativ insa, asa ca le vom mentiona pe acelea care abunda in acest tip de macronutrienti. Astfel, alimentele de origine animala sunt considerate a fi de mare valoare biologica, deoarece furnizeaza toti aminoacizii esentiali in cantitati optime pentru organism. Cele mai bune surse sunt: ouale, pestele, carnea, lapte si derivatele sale.

De asemenea, anumite tipuri de alimente vegetale asigura cantitati semnificative de proteine. Cu toate acestea, nu sunt intotdeauna preferate, deoarece majoritatea contine aminoacizi limitativi sau dificil de digerat, deci proteina absorbita este mica. Dintre toate, doar soia, tofu, quinoa si amarantul contin toti aminoacizii de care organismul are nevoie si pot fi considerate surse bune de proteina.