Semintele de chia, salvia hispanica, sunt cunoscute de mai bine de 5000 de ani, fiind unul dintre principalele alimente din dieta mayasilor si a aztecilor. Chia contine proteine, in special prolamine, dar si acizi grasi polinesaturati, precum Omega-3 si Omega-6. In acelasi timp, aceste seminte contin Vitamina B, minerale (potasiu, magneziu, calciu si fosfor), dar si antioxidanti, in principal acid clorogenic si cafeic, quercentina si kaempferol.
Datorita continutului bogat de nutrienti, semintele de chia s-au dovedit a avea efecte terapeutice in cazul bolilor neinfectioase. In primul rand, consumul de chia scade concentratia de glucoza din sange, favorizeaza controlul tensiunii arteriale si protejeaza impotriva bolilor cardiovasculare. Un studiu publicat in revista Molecules indica faptul ca prezenta kaempferolului in semintele de chia contribuie la preventia cancerului de piele sau de colon. Desigur, mai multe studii sunt necesare pentru a reconfirma aceste efecte, dar potentialul acestor seminte nu e de trecut cu vederea.
Cel mai simplu mod de a consuma chia este sub forma de budinca, aceasta fiind o alegere potrivita pentru mic dejun sau gustarea de dimineata. Iar ca misiunea sa fie si mai usoara, acum poti savura budinca de chia de la Ohvăz. Retetele pregatite in propriul laborator nu contin zahar sau amelioratori, au putine calorii si un gust delicios.
Descopera trei combinatii de budinca de chia Ohvăz pe care le poti savura fara regrete:
- Budinca de chia cu coacaze. Chia este pregatita cu lapte de caju produs in laboratorul Ohvăz si nu este preparata termic. In acest fel, toate proprietatile se pastreaza. Gustul este desavarsit cu o portie generoasa de coacaze, fructe cu efect benefic asupra greutatii corporale, a tranzitului intestinal si asupra sistemului imunitar. Pastrata la frigider, budinca poate fi consumata in decurs de 7 zile.
- Chia cu zmeura si menta. Savurata in tihna, budinca de chia cu zmeura si menta e un adevarat energizant pentru o zi plina. Zmeura dulce acrisoara completeaza beneficiile pentru sanatate ale chia, oferind organismului o doza de antioxidanti ce lupta impotriva radicalilor liberi. Zmeura contine si acid elagic, un compus fenolic cu proprietati anticancerigene. Acestor doua ingrediente li se adauga menta, cunoscuta pentru proprietatile anti-stres si pentru imbunatatirea digestiei.
- Budinca de chia cu mar verde si mango e desavarsita cu spuma de coacaze si un strop de esenta de trandafir. E deliciul suprem pentru un dejun aromat in zilele in care esti pe fuga, iar jobul iti ocupa cea mai mare parte a timpului. Beneficiilor semintelor se chia se adauga si valoarea nutritiva a merelor, fructe bogate in fibre alimentare (pectina) care impiedica absorbtia de colesterol rau (LDL) in intestine. Mango aduce un strop de savoare exotica si un aport de potasiu, Vitamina A, fibre prebiotice, minerale si flavonoide.
Ohvăz a luat nastere din pasiunea pentru alimentatia echilibrata, ca o alternativa de gustare cu un minim de calorii si un maxim de aport nutritional. Produsele sanatoase nu sunt intotdeauna si gustoase, dar Ohvăz te va surprinde cu arome diverse si combinatii surprinzatoare care iti vor incanta papilele gustative. Descopera toata gama de produse pe ohvaz.ro!
Citeste si: Ganduri despre mancare la care trebuie sa renunti