Home Sanatate Cum sa ai grija de ochii tai in era digitala?

Cum sa ai grija de ochii tai in era digitala?

SHARE
sanatatea ochilor
Photo: Depositphotos.com

Daca citesti acest articol, in mod inevitabil te afli in fata unui ecran. Ba mai mult, probabil ca ai petrecut deja cateva ore bune pe ziua de azi uitandu-te la acest ecran sau variatiuni de acest tip – verificandu-ti telefonul, uitandu-te la televizor sau instaland o aplicatie noua pe vreo tableta.

Tehnologia nu este un lucru rau, este evident ca a ajuns cel mai important si eficient mod de a ne dezvolta si de a ne transpune creativitatea si inteligenta, insa oamenii tind sa uite de aspectele negative pe care tehnologia le aduce cu sine.

Cum poti sa iei o pauza si sa te relaxezi cand stii ca in doar o ora vei primi acel e-mail foarte important pe care l-ai tot asteptat ? Sau cum ai putea sa nu vorbesti cu prietena ta cu care nu ai vorbit de mult timp, tocmai cand aceasta te-a cautat pe Facebook ?

Multi dintre noi uitam sa luam in considerare cele doua dispozitive tehnologice performante cu care am fost echipati de la natura si care ne mentin mai conectati cu lumea in care traim decat orice altceva – ochii.

CVS este un sindrom de care s-ar putea sa suferi fara macar sa o stii – prescurtat de la „Computer Vision Syndrome”, este un rezultat al focusarii ochilor pe un ecran digital pentru perioade indelungate si neintrerupte de timp, fara protectie.

Dintre simptome enumeram migrenele, vederea incetosata, durerile de gat, inrosirea ochilor, oboseala, viziunea dublata si dificultatea de a refocusa o imagine. Toate acestea pot fi agravate in cazul luminii prost ajustate sau a curentului din incapere.

Citeste si: 10 beneficii dovedite ale resveratrolului

Daca te-ai regasit in paragraful de mai sus, inseamna ca trebuie sa citesti si ceea ce urmeaza. Pentru ca lumea in care traim este de asa natura incat nu ne permitem sa ne detasam complet de dimensiunea digitala, trebuie cumva sa existe o comuniune oarecum armonioasa intre realitate si realitate virtuala. Pentru a vedea cum facem acest lucru posibil, iti impartasim cateva secrete:

  • Asigura-te ca ai facut tot ce iti este in putinta ca sa te simti confortabil – de la mediul in care te afli, la biroul si scaunul pe care le folosesti. Este foarte important sa alegi un scaun care iti avantajeaza pozitia si sustine spatele. De asemenea, daca ai aceasta optiune, incearca sa optezi pentru un ecran mai mare, ca sa nu iti fortezi ochii si tine scaunul cat mai apropiat de birou.
  • Gandeste-te la luminozitate. In primul rand, daca stii ca ai de gand sa petreci o perioada mai lunga de timp in fata ecranului, seteaza luminozitatea la maximum. Dar nu numai luminozitatea ecranului este importanta, ci si cea a incaperii. Incearca sa nu te situezi intr-o zona prea luminoasa, caci lumina puternica iti va irita ochii. Daca folosesti o lampa de birou, lumina trebuie sa fie directionata catre birou, nu catre tine. Incearca sa te pozitionezi in asa fel incat lumina de la fereastra sa iti fie in lateral, mai degraba decat in fata sau in spatele tau.
  • Ajusteaza unghiul la care privesti ecranul. Centrul trebuie sa fie cu cativa centimetri sub privirea ta, astfel incat sa te uiti in jos, nu in sus. Este foarte important sa ajustezi ecranul de fiecare data cand iti schimbi pozitia in scaun.
  • Incearca sa maresti textul de pe ecran. Aproape orice pagina de internet permite acest lucru, ce iti va proteja ochii si nu va trebui sa depui acelasi efort ca atunci cand incerci sa fii atent la toate detaliile.
  • Clipeste des si ia cat mai multe pauze. Dispozitivele sunt facute pentru a functiona non-stop, insa corpul uman nu este o masinarie. Avem nevoie de odihna pentru a putea lucra performant. Cel putin o data la 20 de minute, este recomandat sa privesti intr-un punct indepartat pentru 30 de secunde, pentru a-ti relaxa privirea. Este la fel de important sa clipesti des – clipitul „curata” ochii in mod natural !

Nu trebuie sa faci mai mult decat atat pentru a te putea considera in siguranta – daca urmezi sfaturile noastre, poti sa te bucuri linistit de tehnologie fara sa iti fie teama ca spre sfarsitul zilei vei fi nevoit sa suferi consecintele.

Citeste si: Colagen – proteina sanatatii articulatiilor