Home Alimentatie Retentia de apa, o cauza a kilogramelor in plus. Cum o elimini?

Retentia de apa, o cauza a kilogramelor in plus. Cum o elimini?

SHARE
retentia de apa

Apa este o componenta esentiala pentru buna functionare a organismului uman. Nu degeaba corpul nostru este reprezentat in proportie de 70% de apa. Cu toate acestea, retentia de apa este una dintre principalele cauze pentru aparitia celulitei, dar si a kilogramelor in plus.

Retentia de apa nu este cauzata de o afectiune a organismului. Ea este o acumulare in exces in tesuturile corpului, acesta fiind un proces reversibil.

Retentia de apa se produce atunci cand sistemul limfatic nu mai are capacitatea necesara de a drena excesul de lichide, acesta din urma fiind, astfel, inmagazinat sub forma de umflaturi la nivelul corpului. Cauzele care duc la retentia apei in organism sunt multiple, iar la unii oameni este doar un semn de deshidratare.

Ce duce la retentia de apa?

  1. Sarea este una dintre cele mai comune cauze ale retentiei de apa. Cantitatile mari de sodiu duc la retinerea lichidelor la nivelul celulelor. Astfel, organismul este nevoit sa retina o cantitate si mai mare de lichide pentru a echilibra cantitatile de sodiu.
  2. Cantitati mari de sodiu contin si alimentele de tip fast-food, astfel ca acestea reprezinta o alta cauza a retentiei de apa. Renunta la ele si vei reusi sa scapi si de un surplus de kilograme.
  3. De asemenea, lipsa magneziului din organism cauzeaza o retentie de apa. Pentru a echilibra balanta, este recomandat sa incluzi in alimentatia ta si cereale integrale, nuci, seminte, avocado, spanac sau mazare.
  4. Pentru unele persoane, retentia de apa este semnul prezentei unei afectiuni mai complicate la nivelul organismului, precum o boala hepatica sau o afectiune cronica. Sarcina, menopauza sau schimbarile hormonale pot conduce la acumularea kilogramelor in plus din cauza retentiei de apa.

Cum elimini retentia de apa?

Primul lucru pe care trebuie sa-l faci pentru a reduce surplusul de apa din organism este sa adopti o alimentatie echilibrata si sa reduci consumul de sare. Identifica alimentele potrivite si ajusteaza cantitatea de sare, conform nevoilor tale.

Bea multa apa, deoarece deshidratarea conduce la retentia de apa. Chiar daca pare contradictoriu, organismul are nevoie de hidratare pentru a functiona corect. Opteaza pentru alimente cu un continut mare de apa, precum citricele.

Substantele nutritive din banane sau caise te ajuta sa echilibrezi nivelul fluidelor din organism.

Nu in ultimul rand, sportul te va ajuta sa reduci surplusul de apa din organism. Chiar sporturile in apa au efect de eliminare a retentiei, deoarece presiunea apei forteaza excesul de apa din tesuturi spre vezica urinara.

Asa cum spuneam si mai sus, magneziul te ajuta sa echilibrezi nivelul sodiului din organism. Pe langa acesta, alimentele bogate in potasiu vor avea un efect similar, vor scadea nivelul sodiului, producand cantitati mai mari de urina.

Acestea fiind spuse, speram ca ti-au fost utile aceste sfaturi.