Home Alimentatie 7 trucuri ca sa adopti o alimentatie echilibrata

7 trucuri ca sa adopti o alimentatie echilibrata

SHARE

7 trucuri ca sa adopti o alimentatie echilibrata

A manca sanatos este adeseori confundat cu a avea o dieta stricta, a renunta la ‘rontaieli’ si ore indelungi petrecute in bucatarie. O alimentatie echilibrata, insa, nu inseamna restrictie, deoarece sunt o multime de modalitati prin care iti poti imbunatati sanatatea fara sa te simti ca blocat intr-o inchisoare.

Pune in practica aceste 8 sfaturi si nu vei mai cadea prada ispitelor culinare:

  1. Atunci cand vrei sa iei masa la un restaurant, ar fi bine sa te documentezi inainte despre preparatele sale. Multe restaurante acum acum disponibil online meniul, asa ca iti va fi foarte usor sa faci o alegere potrivita. Astfel, atunci cand vei ajunge la restaurant vei avea deja o idee despre ce vrei sa mananci si vei fi mai putin tentat/a sa cazi prada ispitelor. Nu e usor, dar nici imposibil! 🙂
  2. Inlatura alimentele nesanatoase de pe birou si din dulapuri si fa-ti provizii de gustari sanatoase, precum fructe si nuci/seminte/migdale crude. Nu uita sa ai in permanenta langa tine o sticla cu apa, pentru a te hidrata. ‘Snaking-ul” e bun doar daca este format din alimente cu valori nutritionale bune.
  3. Rezerva 3-4 mese dintre cele principale (intr-o saptamana ai 21 de mese principale) doar pentru preparate din leguminoase, deoarece sunt bogate in fibre, au un indice glicemic scazut, sunt o sursa de proteine vegetale, au o cantitate scazuta de grasimi si sunt potrivite pentru persoanele cu sensibilitate la gluten. Poti opta pentru fasole, linte, naut, etc, din care poti pregati supe-creme, chiftelute sau salate.
  4. Construieste-ti un stil de viata care sa includa toti macronutrientii (proteine, carbohidrati buni, grasimi bune, fibre). Daca esti fan paste nu trebuie sa renunti la ele, alege doar paste integrale si alatura-le un sos din legume, fara carne sau grasimi din lactate (smantana)
  5. Renunta la bauturile care contin zahar si opteaza pentru o apa in care ai stors fructe proaspete. Si, ca sa nu te plictisesti, poti sa optezi pentru lamaie, portocale, fructe pasate la blender si adaugate peste apa. suc de fructe
  6. O multime de produse din comert contin ingrediente care sunt greu de pronuntat si de care cu siguranta nu ai auzit. Chiar daca nu scrie explicit “zahar” pe un ambalaj, nu inseamna ca acesta nu exista. Exista chiar si in lactate. Toate ingredientele care se termina cu -oza sunt, de fapt, zaharuri: zaharoza, dextroza, fructoza, glucoza, galactoza, lactoza, etc. Renunta la acestea, ai nevoie doar de putina ambitie si dorinta de a face bine corpului tau.
  7. Pentru nopti aglomerate tine aproape legume proaspete, conserve de peste in suc propriu si o sticla cu apa. E atat de usor sa suni la o pizzerie sa comanzi ceva, insa si mai usor este sa ai toate ingredientele sanatoase la indemana si sa te bucuri de o masa hranitoare. In fond, daca stai pana tarziu inseamna ca ai nevoie de energie, pe care o poti obtine doar dintr-o alimentatie echilibrata.