Stilul de viata sedentar si obezitatea se inscriu intre cauzele principale ale aparitiei durerilor de genunchi. Prin urmare, este esential sa ramai activ, pentru a evita problemele mai grave.
Durerile de genunchi sunt comune in randul persoanelor in varsta, dar ele apar si la copii sau tineri. Exista multe cauze care duc la aparitia durerilor de genunchi, iar intre acestea se inscriu:
- obezitatea
- leziunile musculare
- cazaturile
- osteoporoza
- varsta inaintata
Durerea este, de obicei, cauzata de uzura cartilajului care captuseste articulatia genunchiului. De multe ori, disconfortul devine atat de intens, incat pot aparea probleme de mobilitate.
Cum calmezi durerea de genunchi?
Cel mai bine este sa consulti un specialist, pentru a stabili cauza durerii. Odata ce ai detectat problema, poti adopta o strategie pentru imbuntatirea conditiei. Studiile confirma ca multe dintre durerile de genunchi apar, totusi, din cauza unui stil de viata sedentr, statului in picioare ore indelungate sau a efectuarii unor miscari bruste, in mod repetat.
Daca durerea de genunchi este constanta, este recomandat sa ai o rutina zilnica care iti permite sa te misti incet, pentru a usura disconfortul resimtit la nivelul genunchilor.
Exercitii care te ajuta sa ameliorezi durerile de genunchi
Exercitiul este cel mai bun mod prin care iti poti mentine sanatatea genunchilor. O rutina zilnica mentine cartilajul in miscare, imbunatateste forta musculara, prevenind ranirea sau uzura. Daca durerea este cauzata de o boala, medicul iti va indica exercitiile potrivite.
Indiferent de cauza aparitiei durerilor de genunchi, aceste cinci exercitii te vor ajuta sa ameliorezi durerea si sa te bucuri de activitatile de zi cu zi.
- Primul exercitiu este unul de relaxare, dar extrem de eficient pentru a pune in miscare muschii din jurul genunchilor. Intins/a pe o saltea cu genunchii drepti, ridica alternativ genunchii la piept, mentine cateva secunde si elibereaza. Repeta exercitiul de 4-5 ori pentru fiecare picior si apoi relaxeaza-te.
2. Scaunelul – * Aseaza-te cu spatele pe un perete si departeaza picioarele.
* Din aceasta pozitie, lasa-te usor in jos, pana cand gamba si coapsa formeaza un unghi de 90 grade.
* Mentine aceasta pozitie timp de 15-20 secunde si apoi ridica-te usor. Efectueaza si 5 serii a cate 10 repetari in fiecare zi si iti vei intari zona genunchilor, dar iti vei imbunatati si stabilitatea.
3. Semi-genuflexiuni – pentru a executa acest exercitiu, este important ca picioarele sa fie departate la nivelul soldurilor si sa ai o stabilitate buna pe sol. Fara sa ridici calcaiul de pe sol, lasa-te usor in jos, ducand fesierii spre spate, astfel incat genunchii sa nu depaseasca varful picioarelor. Chiar daca acest exercitiu este destinat muschilor coapsei, exista o miscare a genunchilor care te va ajuta sa-ti imbunatatesti mobilitatea.
4. Extensii ale picioarelor – Acest exercitiu poate fi efectuat si in sala de fitness, la aparatul corespunzator, dar si acasa, utilizand un scaun. Aseaza-te pe scaun, cu spatele drept, tine-te cu mainile si marginea scaunului si ridica alternativ picioarele, apoi revino cu ele pe sol.
5. Mergi lejer – nu in ultimul rand, mersul pe jos, in haine confortabile, te poate ajuta sa ameliorezi durerile de genunchi. Investeste intr-o pereche de pantofi sport potriviti si bucura-te de plimbari de 30-40 de minute in fiecare zi. Nu numai ca te vor ajuta sa iti imbunatatesti mobilitatea genunchilor, dar iti vor reda si starea de bine.
Daca ti-a placut acest articol, impartaseste-l si prietenilor tai de pe Facebook.